Parohia Genova

Genova (în dialectul genovez: Zena ) este un oraș-port  din Italia de nord, capitală a Liguriei și pricipal port de deservire al insulelor Corsica și Sardinia. Are o populație de cca. 700.000 locuitori și este capitala culturală europeană în 2004. Orașul s-a dezvoltat în jurul Portului Vechi (Porto Antico), un fost golf semi-circular, care adăpostește astăzi un muzeu al marinei și un mare acvariu public, cel mai mare din Italia și al doilea din Europa. „Strada Nuova” (în prezent via Garibaldi) și „Palazzo dei Rolli” din Genova au fost înscrise în anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Parohia ortodoxă română cu hramul Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir a fost înfiinţată prin decizie mitropolitană de către Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, la data de 1 noiembrie 2000, ca răspuns la cererea unui mic grup de credincioşi români, aşezaţi la Genova şi prin vrednica pastoraţie a preotului Gheorghe Vasilescu de la Torino. Pentru scurt timp a slujit, pe atunci proaspătul hirotonit, preotul Lucian Roșu.

La 1 mai 2002, prin transferul aprobat de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist şi prin decizia 294/2002 a Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, de la parohia Precupeţii Noi din Bucureşti, este numit preot paroh al Parohiei Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir Genova preotul Constantin Sorin Filip. Absolvent al Seminarului Teologic din Bucureşti, promoţia 1980-1985, şi al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, promoţia 19851989, având activitate didactică în cadrul Seminarului Teologic din Bucureşti, membru în diverse comisii de învăţământ ca reprezentant al Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru învăţământul religios în şcoli, absolvent de masterat şi doctorand în domeniul Istorie-Teologie, părintele Sorin Constantin Filip este căsătorit cu doamna preoteasă Maria Simona Filip, de profesie economist, împreună având doi copii: David Constantin şi Carla Maria.

Începutul misiunii la Genova este inedit, într-un context nou, într-o cultură diversă, într-o societate modernă. Credincioşii români, dezrădăcinați din mediul şi spiritualitatea tradiţională de acasă, trebuiau să regăsească reperele credinţei şi a vieţii lor, iar primul dintre acestea era biserica. Aşadar, prima exigenţă era identificarea unei biserici. S-a început un dialog cu cei de la Primărie, cu reprezentanți ai Bisericii RomanoCatolice, Eminențele lor, Cardinalul Tettamanzi și Cardinalul Bertone. În urma acestor discuții s-a obţinut biserica „Sfânta Ecaterina”, unde prin pronie cerească, erau aduse de vrednici credincioşi ai veacurilor trecute o parte din moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina. Din darul acesta, parohia a oferit mici părticele ale Sfintei ce se află astăzi spre închinare la biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, şi în alte biserici din ţară şi străinătate, spre a aduce mângâiere în rugăciune credincioşilor.

A fost reparată biserica primită, deschizându-se primul şantier de proporţii la o biserică ortodoxă în Italia. Lucrările de restaurare şi amenajare au durat mai bine de un an. Prin strădania Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif şi a Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan a fost săvârșită slujba de sfinţire a catapetesmei la data de 1 iunie 2008.

Mobilierul bisericii a fost comandat şi lucrat în România de meşterul Gheorghe Ursu, şi, rând pe rând, icoane mari şi mici au împodobit ca o mireasă biserica lui Hristos.

Pe lângă lucrarea pastorală şi misionară, parohia Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir de la Genova devine biserica mamă pentru noile parohii: Massa Carrara, La Spezia, Alessandria, Sanremo, Tortona. Totodată, s-a accentuat misiunea socială, prezentă în spitale, în special în Spitalul pediatric “Gaslini”, unde mulţi copii veniţi din România cu boli grave îşi găsesc alinarea. De asemenea, prezenţa preoţilor în penitenciare, spre întărirea celor de acolo, prin cuvântul Domnului, este permanentă.

De asemenea, s-au întărit relaţiile de frăţietate cu Bisericile Ortodoxe Greacă şi Rusă, cu Biserica Romano-Catolică genoveză, obţinând pe plan local - şi nu numai - o apreciată recunoaştere precum şi o invitaţie la un dialog concret şi constructiv.

Parohia a organizat la 30 noiembrie 2009, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi Ambasada Română de pe lângă Sfântul Scaun, un spectacol muzical omagial şi o prezentare de icoane ortodoxe la “Palazzo Ducale” din Genova, ca semn de recunoştinţă Bisericii Romano-Catolică genoveză, reprezentată de către Eminența Sa Cardinalul de Genova Angelo Bagnasco, pentru generozitatea şi afecţiunea acordată Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul care a consfinţit lucrarea comunității românești de la Genova s-a conturat la 30 octombrie 2011, când, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, a Preasfinţitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi a Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei,  s-a săvârşit sfinţirea Sfântului Altar şi a bisericii.

Zi memorabilă, de mare emoţie, atât pentru cler, cât şi pentru credincioșii care au văzut şi au trăit binecuvântarea şi sfinţirea muncii lor.

Parohia ortodoxă română din Genova îşi îndeplineşte misiunea cu conştiinciozitate, discret, fiind prezentă în inimile credincioşilor, având un cuvânt de spus datorită bogăţiilor spirituale pe care le posedă, a tradiţiilor bimilenare şi datorită spiritului său sobornicesc atotcuprinzător, reuşind să cuprindă tot ce este pozitiv şi frumos. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să poarte de grijă prin rugăciunile Sale şi să vegheze la buna rânduială a parohiei.

În perioada in 23 - 24 iunie 2016 parohia a organizat Congresul ecumenic cu tema: “Creștinismul de apus si de răsărit între schismăși unitate”. Au participat PS Ignatie, Episcopul Hușilor (pe atunci episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei),  Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Pr. prof. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti; iar din partea Bisericii Catolice au participat: prof. Don Paolo Fontana, prof. Marco Doldi, vicarul general al Curiei de Genova și card. Angelo Bagnasco, președintele Conferinței Episcopale Europene.

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, în biserica parohială a comunității „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” din Ivrea, la momentul potrivit din timpul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania a săvârșit hirotonia întru diacon a ipodiaconului Cosmin Pandră (fiu duhovnicesc al comunității), pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Genova.

Căutare

Căutare 3

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11874307