Întru această zi, cuvânt din Pateric, despre rugăciune și faptă

 A fost întrebat un bătrân: "Se folosesc, oare, cei ce cer rugăciunile părinților, iar ei se lenevesc?" Și a răspuns: "Multe poate rugăciunea dreptului, precum este scris, însă, cu deosebire, rugăciunea care se face, care, adică, se ajutorează de cel ce cere rugăciunea, păzindu-se el, cu toată osârdia și cu durere de inima, de gânduri și de fapte rele. Ca de va petrece cu nebăgare de seama, nici un folos nu va avea, măcar și Sfinții de s-ar ruga pentru el. Ca unul zidind, iar altul surpând, ce folos va fi, fără numai osteneala". A mai spus încă și acest fel de povestire, zicând:  Era un sfânt părinte al unei chinovii, împodobit cu toată fapta buna, iar, mai vârtos, cu smerita cugetare, cu blândețe, cu milostivirea către săraci și cu dragoste. Acesta se ruga mult lui Dumnezeu, zicând: "Doamne, mă știu pe mine ca sunt păcătos, dar nădăjduiesc la îndurările Tale, Stăpâne, să nu mă despărți de sinodia (soborul) mea, ci, împreună cu mine, și pe aceștia îi învrednicește Împărăției Tale, pentru nespusa Ta bunătate". Deci, aceasta rugăciune făcând-o neîncetat, iubitorul de oameni Dumnezeu i-a dat încredințare. Avea să se facă pomenire de sfinți la o alta mănăstire, care nu era departe de dânșii, și îl chemau părinții mănăstirii aceleia pe el, împreuna cu ucenicii lui, iar el se lepădă. Dar a auzit in vis, zicându-i lui: "Mergi, însă trimite înainte pe ucenicii tai și, după dânșii să mergi și tu". Deci, ducându-se ucenicii lui, au întâlnit un înger in chip de sărac bolnav, care zăcea in mijlocul drumului, și, venind ucenicii la locul acela și văzându-l pe el văitându-se, l-au întrebat pricina. Iar el a zis: "Sunt bolnav și eram calare pe un dobitoc care, târându-mă, a fugit și, iată, nu am pe nimeni care să-mi ajute". Iar ei au zis lui: "Ce putem să-ți facem, ava? Noi suntem pe jos". Și, lăsându-l, s-au dus. A venit, apoi, după puțin timp părintele lor și îl afla pe el zăcând pe jos și suspinând. Și, aflând pricina, i-a zis lui: "N-au venit, oare, pe aici, ceva mai înainte de mine niște călugări? Nu te-au văzut ei aicea?" Iar el a zis: "Da, au venit, și înștiințându-se de boala mea, au trecut, zicând: Noi pe jos mergem, ce putem să-ți facem tie?" Grăit-a lui egumenul: "Vino, dar, să te iau eu in spate și Dumnezeu va ajuta și vom merge". Iar el zise: "Cum poți atâta depărtare să mă duci pe spate? Ci mergi și te roagă pentru mine". Și egumenul a zis: "Nu te voi lăsa, ci, iată, piatra aceea și te voi așeza pe ea și mă voi pleca și te voi lua pe spate". Și au făcut așa. Și întâi îl simțea pe el, ca este greu cat un om, apoi se făcu mai ușor și din ce in ce mai ușor, încât se mira cel ce îl purta pe spate. Și deodată s-a făcut nevăzut.

Și a venit glas către el: "Fiindcă pururea te rogi pentru ucenicii tai, să se învrednicească împreună cu tine de Împărații Cerului, iată, vezi, altele sunt masurile tale și altele ale lor. Deci, înduplecă-i pe ei să vie intru lucrarea ta și vei dobândi cererea, ca Eu sunt drept judecător, răsplătind fiecăruia după faptele lui.

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

   
   

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

   Calendarul Tuturor Sfinților 2020 

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11971690