Albano Laziale – Genzano di Roma face parte din Patriarhia Română, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale - Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Parohia a fost înfiinţată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, la data de 18 iulie 2009. În aceiași zi, Preasfinția Sa a săvârșit și prima slujbă ortodoxă în frumoasa biserică-moment istoric al orașului Genzano di Roma. Slujba de Te-Deum s-a ținut în prezenţa Excelenţei Sale Marcello Semerarro, episcopul catolic al Episcopiei de Albano, a autorităţilor locale și a unui sobor de preoţi și diaconi. Preot paroh este a fost numit părintele Răzvan Mihai Săvescu.

La începutul anului 2007, viitorul preot Răzvan Mihai Săvescu se stabilește cu soţia Elena în Italia, devenind membrii parohiei ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Roma - Prima Porta. Primește pe 2 decembrie 2007 hirotesia întru citeţ, apoi întru ipodiacon în data de 5 octombrie 2008. În data de 21 noiembrie 2008, Preasfinţitul Siluan îl hirotonește diacon pe seama parohiei Prima Porta. Pe 2 februarie 2009, este hirotonit de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan preot pe seama Paraclisului episcopal de la sediul Episcopiei din Roma, fiind totodată numit secretar eparhial.

Din data de 22 decembrie 2009, parohia primește în dar de la Excelenţa Sa Marcello Semerarro, episcopul catolic din Albano Laziale o părticică din sfintele moaște ale Sf. Anastasia.

În data de 30 octombrie 2009 se sărbătorește primul hram al parohiei. Cu această ocazie este adusă spre închinare o părticică din sfintele moaște ale Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Se slujește sâmbătă seara vecernia în sobor de mai mulţi preoţi și diaconi, duminică Sf. Liturghie, iar apoi are loc agapa de hram în grădina mănăstirii surorilor catolice din vecinătate.

Orășelul Genzano di Roma se situează pe o colină lângă lacul Nemi. De altfel, toată zona face parte dintr-o rezervaţie naturală mai amplă (Parco dei Castelli Romani), în care află lacul Albano, lac de origine vulcanică, înconjurat din toate laturile de munţi. Nu departe de lac se ridică localitatea Castel Gandolfo, ce găzduiește reședinţa de vară a Papei, cu vedere spre minunatul peisaj ce cuprinde ape şi păduri.

În data de 18 iulie 2010, la un an de la înfiinţarea parohiei, se săvârșește Sf. Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de corala ”Armonia” din Turda. După aceasta, a avut loc o agapă creștinească pentru toţi participanţii, pe fundalul unui recital de cântări religioase și populare, susţinut de același cor ”Armonia”.

În data de 31 octombrie 2010, are loc sărbătorirea hramului parohiei a doua oară. Mai precis,în zilele 30-31 octombrie 2010, cu binecuvântarea Preasfințitul Părinte Episcop Siluan şi a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost adusă din România racla cu sfintele moaşte ale Sf. Haralambie şi Sf. Procopie de la Parohia Hălăuceşti - Protopopiatul Paşcani, Arhiepiscopia Iaşilor. Racla a fost adusă de către o delegaţie condusă de părintele protopop din Paşcani.

În data de 1 noiembrie 2011 se sărbătorește a treia oară hramul parohiei, prin participarea extraordinară a Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan la Sf. Liturghie, împreună cu 11 preoţi și doi diaconi, slujba Sfintei Liturghii fiind precedată de binecuvântarea catapetesmei și a tuturor icoanelor de pe zidurile bisericii. Au fost prezenţi la slujbă peste 400 de credincioși. Au asistat la slujbă Excelența Sa Monseniorul Marcello Semeraro, episcopul catolic din Albano Laziale, primarul orașului Genzano di Roma, D-l Flavio Gabbarini, preoţii catolici din oraș, reprezentanta mănăstirii catolice a surorilor din vecinătate. S-a oferit o icoană a Maicii Domnului - ocrotitoarea Sf. Munte Athos - episcopului catolic și o icoană a Sf. Anastasia a fost dăruită celorlalţi oaspeţi. La sfârșitul Sf. Liturghii, preotul paroh a fost hirotesit iconom și a primit bederniţa ca veșmânt distinctiv al funcţiei acordate. După slujbă a urmat agapa de hram, în grădina unui restaurant din apropiere, unde au participat peste 600 de persoane și grupul folcloric Datina din Ladispoli, care a prezentat un spectacol de dansuri și cântece populare românești.

În ziua de duminică, 28 octombrie 2012, sărbătoarea hramului este marcată de săvârșirea Sfintei Liturghii urmată de închinarea la sfintele moaște ale Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Arhid. Ștefan, Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculiţel, Sf. Abbondie preotul și Abondanzio diaconul, Sf. Ioan și Marcian  aduse spre închinare de către Schitul ”Sf. Proroc Ilie” din Rignano Flaminio.

Comunitatea noastră a participat în 2011 și 2012, la invitaţia administraţiei locale, la Sărbătoarea Pâinii(Festa del Pane), desfășurată în centrul orașului Genzano di Roma, cu un stand de prezentare și degustare a produselor de panificaţie tradiţionale românești. Astfel, cei prezenți au putut gusta diversele produse de panificație tradiționale.

Pe 27 mai 2019, a avut loc instalarea noului preot paroh în persoana  Pr. Gheorghe Soponaru, însoțit familie: dna preoteasă Georgeta și de cele două fetițe.

Cel de-al 10-a hram al parohiei a avut loc pe 28 octombrie 2019, cu participarea Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania – arhiereu vicar al EORI și a   dl primar al orașului Genzano, Daniele Lorenzon. În cadrul Dumnezeiștii Liturghii, diac. Ioan Coforea, fiu duhovnicesc al parohiei, a fost hirotonit preot pe seama nou-înființatei parohii din Marino.

Printre activitățile și proiectele parohiei, enumerăm următoarele:

Așezământul Social ”Casa Sf. Gheorghe” – Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, alături de parohia noastră a reușit să achiziționeze, prin intermediul unui împrumut, clădirea aflată în proximitatea bisericii. Aceasta va deveni primul așezământ social destinat persoanelor nevoiașe din zona Lazio.

Biblioteca Parohialăpune la dispoziţia credincioșilor, spre împrumut, peste câteva sute de titluri de carte religioasă.

Școala parohială duminicală -copii preșcolari și școlari, sub îndrumarea dnei preotese, prin intermediul jocului, a desenului și a povestirii, aprofundează credința ordotoxă, învață rugăciuni, cântece și poezii cu temă religioasă.

Banco Alimentare- parohia noastră este înscrisă la programul banca de alimente, de unde primește lunar circa o tonă de produse pe care le distribuie în fiecare duminică credincioșilor și familiilor nevoiașe

 

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

   
   

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

   Calendarul Tuturor Sfinților 2020 

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11977850