Parohia Novara face parte din Patriarhia Română, Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale - Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Oraşul şi provincia Novara sunt situate în extremitatea răsăriteană a Regiunii Piemonte, învecinându-se la nord cu Verbania, la vest cu Vercelli, la est, prin fluviul Ticino, cu Regiunea Lombardia, provinciile Varese şi Milano, iar la sud cu Pavia.

Parohia ortodoxă română Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul Novara a fost înfiinţată începând cu data de 1 februarie 2007, preot paroh fiind părintele Traian Eugen Marola, căsătorit cu Penelopi, fiul lor fiind Andrei Teodosie. Actualmente, Parohia Novara face parte din Protopopiatul Piemonte I.

După ce în anul 2007, s-a slujit succesiv în patru biserici din Novara, începând cu data de 1 februarie 2008 parohia romano-catolică Pernate precum şi Curia Diocesană a acordat încuviințarea de a sluji în actuala biserică, „Sacro Cuore”, prin spatele careia curge lin piriul Terdoppio, care imprejmuieste cartierul de case cu acelasi nume .

Biserica se află în apropierea tangenţialei oraşului Novara, în partea de est, la intrarea ieşirea spre Pernate şi Galliate, la adresa Corso Trieste nr. 105.

Cu ajutorul şi dărnicia credincioşilor, între anii 2008 şi 2009 s-au putut achiziţiona din România, de la Mănăstirea Vladimireşti, Arhiepiscopia Dunării de Jos, cele mai importante obiecte bisericeşti, lucrate şi sculptate în lemn de stejar, precum şi mai multe icoane pictate sau aplicate pe suport de lemn.  

De asemenea, biserica este dotată cu toate obiectele, veşmintele şi cărţile de cult necesare slujirii sfintelor slujbe din duminici şi sărbători după buna rânduială.

Parohia din Novara nu este una foarte numeroasă, dar are un nucleu de credincioşi

foarte ataşaţi de Sfânta Biserică, de viaţa duhovnicească, dinamici, în majoritatea lor familii tinere. Sunt organizate periodic cateheze, atât pentru comunitate, cât şi cateheze individuale,  în special în legătură cu săvârşirea Sfintelor Taine pentru hranirea si intarirea credinciosilor cu Cuvintul lui Dumnezeu.

Sunt demne de menţionat activităţile duhovniceşti şi culturale desfăşurate cu cei mici şi tineri, cu copiii şi adolescenţii din parohie. În fiecare an este pregătit concertul de colinde şi poezie românească, din ziua Naşterii Domnului, devenit o tradiţie mult aşteptată.

În permanenta atenţie a preotului paroh sunt vizitele pastorale individuale, un foarte bun prilej de misiune şi de mărturisire a credinţei, la diferite prilejuri din viaţa credincioşilor şi a familiilor lor, pentru rugăciuni şi ierurgii, cateheze sau discuţii individuale - care generează în mod firesc o mai bună cunoaştere şi apropiere reciprocă.

Parohia Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul are o colaborare foarte strânsă cu spitalele, clinicile (fie de stat, fie private), casele de îngrijire a vârstnicilor sau a persoanelor cu handicap (din oraş şi din provincie), în vederea acordării asistenţei duhovniceşti, spirituale şi religioase, creştinilor ortodocşi români, moldoveni sau ucrainieni de la granita cu Romania. În această lucrare importantă din viaţa parohiei, sunt de un mare ajutor şi numeroşii angajaţi români din aceste centre - probabil cea mai numeroasă comunitate profesională din parohie (medici, asistenţi medicali, infirmieri, asistenţi socio-sanitari).  Ei au devenit în timp adevăraţi mărturisitori şi misionari ai credinţei în Hristos. 

Cu permisiunea conducerii penitenciarului Novara se acordă asistenţă religioasă pentru deţinuţii români, fapt care are loc însă numai la cererea acestora.  

Lucrarea filantropică este concretizată în special prin ajutorarea periodică, de către comunitatea parohială, a familiilor cu mulţi copii, familii aflate în evidenţele parohiale. De asemenea, parohia participă şi la programul eparhial intitulat „Braţele părinteşti”, sprijinind material trei copii din România.

În zilele de 2-3 octombrie 2010, parohia Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul din Novara a trăit bucuria prezenţei, cercetării duhovniceşti şi a împreună rugăciunii cu Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Cu multă dăruire, Preasfinţia Sa a binecuvântat activitatea de până acum, a încurajat, a îndrumat şi a însufleţit comunitatea pentru continuarea cu şi mai multă râvnă a întăririi duhovniceşti, a sporirii şi a creşterii ei.

În 2018 s-a construit catapeteasma Bisericii, sculptată de un  meșter din Târgu Neamț, s-a demarat mai apoi lucrarea pentru pictarea sfintelor icoane împărătești și amenajarea spațiului de sub incinta Bisericii necesar desfășurării catehezelor cu copiii și a agapelor frațești. Momentan au fost atașate catapetesmei numai două icoane: a Mântuitorului Iisus Hristos și a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Celelalte icoane sunt în curs de pictare. A urmat delimitarea și înfrumusețarea curții bisericii prin plantarea a felurite plante și delimitarea locurilor de parcare.

Din ianuarie 2019 noul preot paroh este Părintele Vasile David. Acesta este căsătorit cu Roxana Elena, iar fiii lor sunt: Andreea Elena, Ștefan și Gabriel.

Printre activitățile parohiei se află și Școala parohială duminicală, unde copii de toate vârstele, sub îndrumarea doamnei preotese Roxana Elena și a fiicei Andreea Elena, aprofundează credința ortodoxă, prin intermediul jocului, a desenului și a povestirii.

Ca proiect pentru viitorul apropiat este formarea unei Biblioteci parohiale, pentru a oferi acces credincioșilor la scrierile Sfinților Părinți.

Anul acesta (2019) parohia din Novara își sărbătorește, pe 9 noiembrie, cu ajutorul Domnului, cel de-al treisprezecelea hram. După Sfânta Liturghie, pr. Liviu Barbu a susținut conferința: “Sfințirea vieții prin lectură, rugăciune și partecipare la viața Bisericii”.

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11894468