Parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi” - Torino I

La Torino, în Corso Vercelli 481 /9, într-o curte mare, se află o frumoasă biserică, unde îşi desfăşoară viaţa pastorală, religioasă şi culturală comunitatea românească, alcătuită din români şi italo-români de credinţă creştin-ortodoxă, rezidenţi în Torino şi  împrejurimi.

Comunitatea creştin-ortodoxă de aici îşi începe existenţa mai întâi ca filie a Parohiei ortodoxe române din Milano, sub îngrijirea duhovnicească a primului preot ortodox român misionar în Italia, pr. prof. Traian Valdman.

La începutul anilor 1978, filia era vizitată lunar de părintele Traian, însoţit de tânărul diacon Gheorghe Vasilescu, aflat la Milano în acea vreme, cu o bursă de studii, la Universitatea “Sacro Cuore”, pe lângă Departamentul de ştiinte religioase.

Credincioşii din Torino adresează la acea vreme o cerere Preafericitului Părinte Patriarh Iustin Moisescu, cu dorinţa de a avea asistenţă duhovnicească continuă, cerând un preot permanent pentru ei.

Se primeşte un răspuns pozitiv, fiind numit ca slujitor al acestei mici comunităţi părintele diacon Gheorghe Vasilescu, fiind hirotonit preot în data de 9 iunie 1979, de către Preasfinţitul Episcop Lucian Făgărăşeanul, din Paris, în mijlocul credincioşilor, în biserica “San Michele Arcangelo”, a comunităţii italo-albaneze, oferită cu frăţească bunăvoinţă de părintele paroh Giovanni Bugliari, în dificila perioadă de început.

Această biserică va fi sediul provizoriu şi locul obişnuit de întâlnire duminicală la Sfânta Liturghie a credincioşilor din parohie.

Necesitatea de a avea un lăcaş de cult în folosinţă exclusivă este luată în considerare de Comisia ecumenică piemonteză şi prezentată curiei diocezane din Torino de către distinsul profesor Giuseppe Ghiberti, prieten sincer, devotat şi valoros al românilor.

Românii ortodocşi vor avea aşadar o biserică a lor, “biserica noastră”, în comodat, prin decret diocezan, semnat de Cardinalul Anastasio Ballestrero (de fericită pomenire), în data de 30.01.1981. Biserica din via Cottolengo, proprietatea Operei “Pia Barolo”, având ca nume “Madonna del Rifuggio”, va fi punctul de atracţie spiritual al românilor din Piemonte, Liguria şi Valle d’Aosta.

După lucrările de restaurare şi înfrumuseţare ale lăcaşului de cult, care se afla într-o stare destul de deteriorată, din cauza nefolosirii pluridecenale, biserica este pusă sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

Inaugurarea bisericii a avut loc într-o atmosferă de sărbătoare, în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Adrian Hriţcu de la Paris. Televiziunea italiană Rai 3 din Torino a făcut un serviciu de documentată, competentă şi binevoitoare informare a publicului torinez cu privire la comunitatea românească, primită şi privită cu multă simpatie în acel timp.

Frumuseţea lăcaşului de cult sporeşte o dată cu preţiosul dar trimis de către Patriarhia Română, un iconostas sculptat în lemn de celebrul sculptor arhim. Simion Tatu, stareţul mănăstirii Plumbuita din Bucureşti, şi pictat de talentaţii soţi Cristian şi Cristina Samoilă, în vara anului 1983. De menţionat faptul că este primul iconostas românesc pe pământul Italiei. Pictura Sfântului Altar a fost executată de către monahul Irineu Toader de la mănăstirea Crasna.

De-a lungul anilor, Dumnezeu ne-a dăruit bucuria prezenţei în mijlocul nostru a unor înalţi ierarhi, precum ÎPS Adrian (Hrițcu), ÎPS Mitropolit Serafim (Joantă), ÎPS Mitropolit Iosif (Pop), ÎPS Casian (Crăciun), ÎPS Pimen (Zainea), ÎPS Gherasim (Cocoşel), ÎPS Mitropolit Emilianos de Silyvria, PS Siluan (Şpan), PS Galaction (Stângă), PS Timotei (Lauran), PS Atanasie (Rusnac) şi a împreună slujirii cu blândul arhim. Sofian Boghiu, cu arhim. Nicodim Dimulescu, pr. prof. Vasile Mihoc, pr. prof. scriitor şi poet Constantin Hrehor etc.

Ne aducem aminte cu bucurie de vizita maicii Veronica Gurău de la Vladimireşti, a marelui poet Grigore Vieru, a maestrului Tudor Gheorghe, a distinsului poet Viorel Dinescu, Lelia Rădulescu, a alteţelor regale principele Radu şi principesa Margareta, precum şi a altor personalităţi, toate dar şi har ceresc pentru noi.

O nouă pagină se scrie în istoria comunităţii noastre o dată cu evenimentele de la sfârşitul anului 1989, ce pun capăt unei triste perioade din istoria ţării noastre, căderea regimului comunist ateu. Nu puţine au fost dificultăţile atât înainte, cât şi după această dată. Dar constanţa slujirii lui Dumnezeu şi a aproapelui au constituit sensul călăuzitor în viaţa noastră.

Spaţiul adiacent bisericii, cu consensul autorităţilor şi al proprietarilor, a servit pentru a primi primul val de emigranţi români, plecaţi din ţară în urma noilor vremuri de libertate.

Lucrarea misionară şi pastorală intensă a implicat nenumărate deplasări, pentru a răspunde exigenţelor duhovniceşti ale credincioşilor şi concretizarea unor puncte de formare a noilor comunităţi, cum ar fi: Genova, Verbania, Casale, Alba, Asti, San Damiano, Ivrea, Aosta, Pinerolo, Susa, Giaveno, Biella, Cuneo, Torino S. Croce etc., cu preţioasa colaborare a tinerilor teologi care în parte au trecut la cârma acestor comunităţi.

Oboseala trudei duhovniceşti pentru împlinirea misiunii de Dumnezeu binecuvântate este compensată pe deplin de bucuria creşterii din tulpina veche de 35 de ani a Parohiei “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Torino a ramurilor viguroase ale Bisericii ortodoxe româneşti din aceste ţinuturi.

În anul 2012, de hramul parohiei noastre, s-a sfinţit şi binecuvântat, după frumoasa rânduială, Masa Sfântului Altar, într-o atmosferă de vibraţie duhovnicească, prin rugile pioase ale ÎPS Părinte Mitropolit Iosif şi ale PS Părinte Episcop Siluan, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi în prezenţa numeroasă a membrilor comunităţii noastre. La Sf. Liturghie, răspunsurile au fost date de corul “Cântăm Domnului” al bisericii noastre, unicul cor mixt ortodox român din Italia.

În 2014 Preasfinţitul Părinte Siluan, l-a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Cristian Lazăr Vasilescu, după cinci ani de slujire.

În august 2015 parohia fost nevoită să se mute în biserica din Corso Vercelli 481 /9,  din Torino. Însă pe 4 aprilie 2019, cu ajutorul Domnului, lăcașul de cult a fost cumpărat de către comunitate. Tot în acest an, pe 9 iunie, Preasfințitul Părinte Atanasie, Arhiereu-vicar al EORI, l-a hirotonit în treapta de diacon pe fiul parohiei, Cucoș Ovidiu. Pe 12 octombrie IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu Preasfințitul Părinte Atanasie, Arhiereu-vicar al EORI au săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea comunității.

Prin mâinile PS Părinte Siluan și a PS Părinte Atanasie, Dumnezeu a făcut să se aleagă şi să se “ungă” preoţi şi diaconi entuziaşti în via Domnului din Piemonte, Aosta şi Liguria, care odinioară alcătuia o singură parohie, iar astăzi are patru protopopiate cu zeci de parohii, pentru zeci de mii de credincioşi, care aduc slavă şi mulţumită lui Dumnezeu pentru tot şi pentru toate câte a binevoit a da nouă, departe de ţară dar tot mai aproape de El.

 

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

Instagram

  Facebook

  5 X 1000

   

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   

   

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11858966