Parohia Trani

Trani este un oraș italian ce face parte din regiunea Puglia, provincia Barletta-Andria-Trani și se situează pe coasta Mării Adriatice. Trecutul glorios este evidențiat prin numeroasele frumuseți artistice și arhitecturale care i-au conferit denumirea de oraș al artei, ca de altfel, multe alte localități italiene.  

Prin bunăvoinţa autorităţilor italiene din localitatea Trani, mai ales a Episcopului catolic,  Excelenţa Sa,  Monseniorul Giovan-Battista Pichieri şi a preotului Barnabit- Profesor Enrico Sironi, prin străduinţa Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan, la acea vreme, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale şi a părintelui Mihai Drigă de la parohia ortodoxă română din Bari, această parohie a primit  în folosinţă  Biserica San Martino din Trani ca filie, în data de 10 ianuarie 2008.  

Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a hotărât pe data de 21 decembrie 2009, înfiinţarea parohiei din Trani cu hramul Sfântul Sfinţit Mucenic Clement Episcopul Romei (prăznuit în fiecare an în data de 24 noiembrie), iar biserica San Martino (situată în Trani, Via San Martino) a devenit biserică parohială. Aici se oficiază permanent Sfânta Liturghie şi alte sfinte slujbe, organizate periodic, sau solicitate de credincioşii ortodocşi din zonă. Parohia din Trani se îngrijește de nevoile spiritual-liturgice ale comunităţii ortodoxe române din provincia Barletta-Andria-Trani, regiunea Puglia.

Începând cu 7 mai 2012, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan l-a numit ca preot paroh la această parohie pe părintele Ştefan-Cătălin Andronache. Părintele este căsătorit cu doamna preoteasă Andreea-Ramona şi au împreună doi copii.

Parohia din Trani, fiind la început de drum, alături de alte parohii foarte tinere din cuprinsul Italiei, a încercat în primul rând, să-şi identifice enoriaşii. Aceştia sunt răspândiţi pe teritoriul aflat la nord de oraşul şi Provincia Bari, lucrând preponderent în agricultură. Venind în întâmpinarea necesităţilor de ordin pastoral-misionar ale românilor ortodocşi emigraţi în această zonă, slujbele de peste săptămână (îndeosebi slujba Acatistului şi Vecernia), precum și catehezele, se oficiază şi în alte localităţi din Provincia Barletta-Andria-Trani, iar Sfânta Liturghie se săvârşeşte  și în localitatea Andria, a doua duminică din lună, la biserica Gesù Misericordia, via Monte Rosa.

Activitatea socială a parohiei are ca obiectiv central susținerea copiilor cu risc de abandon școlar, a românilor aflați în suferință în spitalele și închisoarea din Provincia BAT, cât și a copiilor din România, prin participarea la Proiectul ”Brațele Părintești”, desfășurat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. 

Pe 7 mai 2017, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan și prin grija arhitectului Angelo La Notte, în baza contractului de comodat încheiat între primăria Trani și Parohia Trani, lăcașul de cult vechi de peste 1200 de ani a îmbrăcat, din nou, veșmântul luminat al icoanelor.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, săvârșite de părintele Arhimandrit Atanasie,  Vicarul Administrativ al Episcopiei noastre a sfințit catapeteasma și icoanele care împodobesc interiorul celei mai vechi bisericii din patrimoniul orașului Trani.

Hramul parohiei a constituit în fiecare an un moment de prezentare a tradițiilor românești, iar biblioteca Parohiei cuprinde peste 100 de volume, dintre care jumătate de literatură română. Săptămânal se editează o foaie parohială, iar la evenimentele culturale, credincioșii participă în număr mare.

Se mai slujește   și la: 

ANDRIA (Biserica: Gesù Misericordia, Andria; 2° duminică din lună). 

BARLETTA (Biserica: San Antonio, via San Antonio, lângă catedrală; 4° joi din lună). SAN FERDINANDO DI PUGLIA (Biserica: Madonna del Carmine, Via Mazzini; ultima vineri din lună).

Începând cu anul 2012, parohia are o pagină pe internet: https://parohiatrani.wordpress.com , unde sunt afișate informațiile importante.

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

   
   

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

   Calendarul Tuturor Sfinților 2020 

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11979029