Parohia Ortodoxă Română ”Sfântul Ioan Damaschin” Città di Castello (PG)

Localitatea Città di Castello este o comună din Provincia Perugia, Regiunea Umbria, Italia, cu o populație de 40.067 de locuitori și o suprafață de 387,32 km². Structura arhitectonică renascentistă, densitatea populației, poziția geografică și dialectul local au legat mereu orașul Città di Castello de regiunile Toscana și Marche.

Parohia ortodoxă din Città di Castello a fost înfiinţată din binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Siluan la data de 4 decembrie 2011, primind hramul Sfântul Ioan Damaschin și se află în Protopopiatul Umbria Marche, slujbele fiind găzduite de o biserică pusă la dispoziţia comunităţii românești în fiecare duminică și în sărbători prin bunăvoinţa Excelenței Sale, Monseniorul Domenico Cancian, episcopul romano-catolic de Città di Castello.

Preot paroh a fost numit părintele Petru Heisu care a venit alături doamna preoteasă Mihaela Heisu şi copiii Ștefan şi Pavel. Aceștia au deservit comunitatea românească din această localitate până la data de 13 aprilie 2018, când datorită unei modificări administrative la nivelul Episcopiei noastre, părintele Petru devine preot paroh în parohia ”Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” din orașul Perugia. Acest fapt a dus la numirea în funcția de preot paroh pentru parohia ”Sfântul Ioan Damaschin” a proaspătului hirotonit, preotul Mihai Bodan Agherasimoaia, care a venit pentru această slujire din orasul Iași, România, însoțit de soția sa, Ioana Alexandra, și de fiul lor, Matei. Părintele Bogdan este absolvent al Seminarului Teologic ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra-Neamț (2002-2007), al Facultății de Teologie ”Dumitru Staniloae” din Iași, secția teologie pastorală (2007-2011) și mai apoi Masteratul pe secția Hermineutică și Teologie Biblică (2011-2013). Din 2008 până în 2018, acesta a fost angajatul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în funcția de paraclisier la Paraclisul Mitropolitan ”Sfântul Nicolae Domnesc” din Iași.

De la înfiinţarea parohiei și până în prezent, comunitatea ortodoxă română din Città di Castello a participat la mai multe evenimente: pe data de 15 ianuarie 2012 la Perugia, la Sfânta Liturghie și la manifestările organizate de Ziua Imigrantului; în săptămâna 18-25 ianuarie  2012, a asistat manifestările prilejuite cu ocazia Săptămânii de rugăciunea pentru unitatea creștinilor.

Pe data de 16 martie 2012, creștinii ortodocși din orașul Città di Castello și-au întâmpinat cu bucurie păstorul, pe Preasfințitul  Părinte Episcop Siluan care a oficiat o vizită pastorală la Città di Castello, săvârșind un TeDeum de mulţumire. La slujbă a asistat și Excelenţa Sa, Monseniorul Domenico Cancian. Preasfinţia Sa a fost întâmpinat după tradiţia românească,  cu pâine și sare, de creștinii îmbrăcaţi în port  popular românesc. La sfârșitul Te Deum-ului au fost înmânate  atât Preasfinţiei  Sale, cât și Monseniorului Domenico Cancian câte o icoană cu ocrotitorul parohiei, Sfântul Ioan Damaschin. Vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Episcop Siluan a fost consemnată în presa locală laică și religioasă.

Parohia este implicată în mod activ în prezentarea tradiţiilor și valorilor românești cu ocazia desfășurării festivalului anual „Sărbătoarea popoarelor”.

În cadrul Anului Omagial al unității de credință și de neam, a Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918 și cu ocazia hramului parohiei, comunitarea română din Città di Castello a organizat un eveniment prin care să mulțumească în primul rând lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care poporul român le-a primit pe parcursul celor 100 de ani de la Marea Unire, dar și de a mulțumi comunității italiene pentru încrederea, disponibilitatea și suportul acordat șederii noastre în acest oraș. Evenimentul a avut loc vineri, 07 decembrie 2018, în care s-a oficiat slujba de Te Deum, unde a fost prezent și episcopul catolic din oraș, un concert de colinde susținut de un cor format din membrii Operei Naționale Iași, dar și deschiderea oficială a expoziției fotografice Romania, immagini dall’anima al sogno, ce are ca scop cunoașterea cultural-spirituală a României și a românilor. Expoziția a fost prezentată de către preacucernicul părintele Ionuț Radu, preot paroh al Parohiei  ”Sfinții Mucenici Nazarie, Ghervasie, Protasie, Chelsie și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Milano și fost deschisă celor interesați timp de o săptămână (7-14 decembrie 2018).

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, vineri 29 noiembrie 2019, am primit în parohia noastră o parte din Moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat , numit și apostolul românilor. În orașul Città di Castello , provincia Perugia, din secolul al XV-lea se află în grija bisericii San Francesco, o parte din osemintele Sfântului, iar pentru noi, românii din acest oraș, a fost o mare binecuvântare de a purta în procesiune Sfintele Moaște și a le avea alături de noi în ziua de prăznuire a celui întâi chemat, Sfântul Andrei, dar și de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. La procesiune au participat episcopul catolic din această dioceză, Excelența sa Domenico Cancian și Părintele Protopop al Protopopiatului Umbria Marche, Petru Heisu.

            De la înființarea parohiei acesteia și până în prezent, prin aportul părintelui paroh și a doamnei preotese, se desfășoară aici activități cu copiii și tinerii români pentru o bună cunoaștere a lui Dumnezeu, dar și pentru păstrarea și cultivarea obiceiurilor și tradițiilor românești.

Dăm slavă Bunului Dumezeu pentru toate!

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

   
   

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

   Calendarul Tuturor Sfinților 2020 

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11979027