Parohia Bra

Orașul  Bra numără  28. 000 de locuitori, dintre care aproximativ 700 sunt români. Parohia a luat ființă oficial în toamna anului 2010 primind hramul Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, din binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ascultarea de preot paroh primindu-o proaspătul hirotonit părintele Cătălin Preda. Acesta s-a născut pe data de 08.01.1981 în localitatea Filiași, lângă Craiova. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Sfinții Trei Ierarhi” din Craiova - promoția 2000 și apoi Facultatea de Teologie a Universității din Craiova - promoția 2005. Ani mai târziu a absolvit și Masterul în Consiliere Pastorală a Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2010- 2012). 

Dumnezeu a rânduit să ajungă să muncească pe meleaguri străine, din anul 2006 devenind fiu duhovnicesc al parohiei Asti, sub ascultarea părintelui Cătălin Zaharie. După ascultarea de citeț, a fost hirotesit ipodiacon în vara anului 2008, iar în vara anului 2009 a fost hirotonit diacon pe seama parohiei din Asti. În martie 2010 a primit marea binecuvântare de a fi hirotonit preot pe seama aceleași parohii.

 După câteva luni de slujire alături de părintele Cătălin Zaharie, a fost propus de acesta și trimis de ierarhul locului la Bra, în vederea formării parohiei din Bra. Alături de preoteasa Florentina, preotul Cătălin Preda se bucură de o frumoasă familie ce numără trei băieți: Matei, David și Damian. Pentru a-și putea întreține familia, încercând să nu compromită slujirea deplină în parohie, preotul paroh se ocupă cu apicultura biologică, meserie ce îi aduce și o mare satisfacție sufletească.

Încă din anul 2008 la Bra, în paraclisul de iarnă al Bisericii Sant’ Andrea, se slujea o dată pe lună slujba Vecerniei, prin strădania părintelui Marius Floricu, slujitor al parohiei Cuneo, ce a venit în întâmpinarea nevoilor duhovnicești ale micii comunități de români rezidenți la Bra. Exigențele spirituale au hotărât transformarea filiei în parohie. Astfel, părintele Cătălin Preda a preluat responsabilitatea de a duce mai departe această misiune de formare a parohiei din Bra. Primul pas a fost de a aduce acasă, în mijlocul comunității, pe însăși protectoarea comunității ortodoxe din Bra, anume Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, o bucățică din sfintele moaște au fost donate de părintele protopop Filip Constantin Sorin, sfânta fiind întâmpinată la Bra de un frumos sobor de preoți și diaconi alături de credincioșii de aici. Au fost onorați și de prezența doamnei primar Bruna Sibile, ca un semn de bun venit oficial.

Timp de un an au avut bucuria de a fi găzduiți în Chiesa Santa Chiara, prin bunăvoința lui Padre Ettore, având astfel posibilitatea de a se împărtăși duminical. După un an, atât comunitatea cât și exigențele spirituale crescând vizibil, s-a simțit nevoia unui locaș de cult independent. Astfel, după îndelungi tratative cu clerul catolic local, a fost găsită ca și soluție pentru următori 20 de ani, Chiesa San Rocco din Bra. Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru această mare binecuvântare! Biserica în sine era desacralizată și relativ abandonată, necesitând reparații capitale!

Au nădăjduit în Domnul și s-au apucat de treabă: în prima fază au reparat acoperișul bisericii, iar după o serie de reparații și  o curățenie generală, au reușit să împodobească biserica cu nenumărate și minunate icoane, apoi au adus un impunător candelabru grecesc, toate aceste aducând un aer ortodox în sufletele credincioșilor. Apoi au adus, practic, un sistem de încălzire în paviment.

În paralel s-au ocupat de partea birocratică în vederea obținerii tuturor autorizațiilor pentru construirea unui grup sanitar, restructurării  mai multor încăperi din incinta bisericii, cât și pentru montarea unui iconostas și altar ortodox.

Pe lângă planul gospodăresc, în paralel, s-au pus bazele unui sistem de catehizare atât a copiilor români, cât și a adulților, în special pentru a-i pregăti pentru Taina Căsătoriei și a Botezului. 

Pe plan cultural, au reușit să implice copiii din zonă și nu numai, în mai multe spectacole culturale.  În primăvara lui 2012, au avut bucuria de a avea la Sfânta Liturghie o parte din Corala Armonia din Constanța, corală ce a încântat și frații catolici printr-un minunat concert de muzică bizantină. Se aduc mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului și Preasfințitului Părinte Episcop Siluan pentru binecuvântările date, ce au adus roadă îmbelșugată.  

Trebuie notată în același context și vizita domnului Senator Viorel Badea la Bra, ce a pus bazele unei colaborări frumoase cu oficialitățile locale. 

Raportul cu clerul catolic a fost încă de la început unul strâns, organizând deseori împreună procesiuni ecumenice, momente ce au ajutat mult la scoaterea în evidență a frumuseții ortodoxiei, tradiției și culturii românești!

De asemenea, menționăm vizibila și apreciata implicare a comunității în proiectele de voluntariat organizate de administrația locală.

În data de 6 iulie 2014, la Parohia “Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Chianciano Terme în timpul Sfintei Liturghii, Pr. Diacon Vasile Doroftei a fost hirotonit preot și hirotesit duhovnic pe seama parohiei Bra, iar Ipodiaconul Nicolae Pușcașu a fost hirotonit diacon onorific pe seama aceleiași parohii.

Pr. Vasile Doroftei s-a născut în data de 20 decembrie 1981, în orașul Pașcani din județul Iași. De mic copil  a dorit să îi slujescă lui Dumnezeu, de mic copil a iubit Biserica și i-a plăcut să citească şi să cânte în strana bisericii din satul Boureni, comuna Moțca, județul Iași. Mereu și-a dorit să fie un adevărat şi vrednic slujitor al lui Hristos.

Încă din anul 2005, de când a sosit la muncă în Italia, a fost aproape de Biserica lui Hristos. Din anul 2008 a început a sluji ca, cântăreţ în strană la Pr. Zaharie Cătălin, pe atunci paroh la San Damiano, având ca filii: Asti Alba şi Bra. În fiecare duminică mergea la una din aceste două filii, cu multă bucurie şi dragoste în suflet, fiindcă putea să fie mai aproape de Hristos.

Prin milostivirea şi iubirea Bunului Dumnezeu, dar şi prin recomandarea Pr. Zaharie Catalin, în data de 20 martie 2010, a fost hirotesit ca citeţ şi ipodiacon la sediul Episcopiei Române a Italiei, de către Prea Sfinţitul Parintele nostru Siluan al Episcopiei Române a Italiei.

În anul 2010, filia Asti a devenit  parohie şi a fost dat să facă ascultare la Părinte Paul Porcescu,  noul paroh al acestei parohii. 

Consecvenţa, slujirea, ascultarea, seriozitatea şi înscrierea la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea Teologie ortodoxă pastorală, l-au determinat pe părintele paroh să îl propună pentru a fi hirotonit întru diacon pe seama acestei parohii, fapt ce a avut loc, la data de 1 iulie 2012.  În anul 2014 a fost licențiat în Teologie Pastorală. În anul 2016 a absolvit Masterul în Teologie comparată, tot la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.

După ce  a fost hirotonit preot și hirotesit duhovnic pe seama parohiei Bra, acesta a continuat toate tradițiile (procesiuni, spectacole culturale, concerte de muzică religioasă ortodoxă) și toate proiectele începute de Pr. Cătălin. 

Pe plan gospodăresc a definitivat lucrările la sistemul electric, la sistemul de încălzire și la grupul sanitar, baia din incinta clădirii bisericii, devenind astfel, funcțională.

De asemenea s-a continuat împodobirea bisericii cu frumoase icoane ortodoxe și s-a achiziționat un minunat baldachin din lemn, confecționat de un renumit meșter popular român, din  orașul Câmpulung Moldovenesc, unde s-au așezat la loc de cinste, sfintele moaște ale ocrotitoarei parohiei, Sfânta Mare Mucenică Ecaterina.

Pr. Vasile Doroftei consideră catehizarea copiilor imperios necesară, acum când socializarea acestora înseamnă mai mult petrecerea timpului lor liber în faţa calculatorului, acum când părinţii petrec mai puţin timp cu aceştia, din cauza programului prelungit la serviciu. De mici, copilor trebuie să li se insufle dragostea pentru Biserică, pentru Hristos, pentru cele religioase, din acest motiv la Şcoala duminicală a încercat prin desfăşurarea unor activităţi care să fie atractive pentru ei, ca pe lângă însuşirea principalelor învăţături despre credinţă, reguli, tradiţii şi evenimente religioase ale Bisericii Ortodoxe, aceștia să dobândească şi deprinderi, obişnuinţe spirituale, care să îi înalţe, să îi facă mai buni, mai respectuoşi, mai responsabili. 

Împreună cu credincioșii parohiei pe care o păstorește cu toată dragostea întru Hristos Domnul, Pr Vasile Doroftei încearcă să împlinească misiunea pe care o are azi, Biserica: dezvoltarea culturii şi promovarea unităţii româneşti, vindecarea sufletească şi trupească a credincioșilor, împărtăşirea euharistică, ospitalitatea filantropică, educarea creştină a copiilor, a tinerilor şi a adulţilor, păstrarea şi promovarea patrimoniului cultural religios.

Preotul Vasile Doroftei a încercat să nu uite niciodată, veridicitatea proverbului: ,,Omul sfințește locul” și și-a dorit mereu să fie un astfel de om în parohia sa, care  să ajute la schimbarea în bine a vieții comunităţii în care slujește ca preot. A încercat mereu  să-i determine pe enoriașii parohiei să solidarizeze cu semenii care au nevoie de ajutor,  a încercat să-i adune în sânul Bisericii și să le insufle  dorinţa de a face bine, de a fi harnici, vrednici gospodari, cinstiţi, ospitalieri, credincioşi, iubitori şi râvnitori pentru biserica în care se adună în zilele de sărbătoare ca într-o mare familie frumoasă şi iubitoare de Dumnezeu şi semeni, să le insufle dorinţa de a fi ,,îngeri păzitori’’, într-o lume consumeristă, egoistă, indiferentă și secularizată, să-şi găsească adevărata menire în viaţă şi să aibă un crez pe care să îl îndeplinească cu multă iubire de Dumnezeu şi semeni. 

 

Căutare

Apostolia

FTOUB Roma

 

Instagram

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

  Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae

   
   

  Facebook

  5 X 1000

   

  I fondi del 5 per mille saranno utilizzati per diverse attività sociali: l'aiuto ai bambini e ai poveri, la cura dei senzatetto e dei malati, etc.

  Scrivi anche tu sulla dichiarazione dei redditi il C. F.: 97558250581

   

  Știri din viața Eparhiei

   

  Nepsis

  NEPSIS

   
   

  Reportaje EORI

   
   

  Vă Recomandăm

  Agenda/Diario pentru tine!ri 2019/2020

   Agenda creștinului 2020

  Calendar 2020 pentru familia ta

   

   Calendarul Tuturor Sfinților 2020 

  Tinerii ortodocși

  Numărul total de vizitatori

  11979029