“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sâmbătă 27 mai, cu binecuvântarea Preasfințitului Părintelui nostru Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Parohia "Sfânta Cuvioasă Monica" din Mantova a luat drumul ziditor de suflete al pelerinajului. Grupul de pelerini a fost compus din cincizeci de credincioși, în frunte cu preotul paroh Sorin Croitoru și cu doamna preoteasă Constantina Nadia. Destinația pelerinajului, orașul maritim Veneția cu insulele din laguna venețiană Burano, Torcello și Murano. Ghidul de specialitate al grupului, doamna Argentina Diaconu.

Ne așteptam ca ziua aceasta de douăzeci și șapte mai să fie frumoasă, dar nu minunată.. Bogată, dar poate nu abundentă.. Hrănitoare de suflete, dar poate nu atât de sățioasă.. Acum că a devenit o amintire, pot să spun în numele întregului grup că a lăsat în inimile noastre o urmă de neșters. Ca o melodie din acelea nemuritoare, sau ca un film care intră în patrimoniul definitiv al omenirii, tot la fel pelerinajul nostru a intrat definitiv în patrimoniul memoriei vieților noastre.

După ce am făcut cunoștință cu doamna ghid, am urcat în vaporaș, devenind bătrâni "lupi de mare" în laguna Veneției. Prima oprire: insula Burano. Atmosferă turistică, peste tot expuse spre vânzare produse tipice ale zonei: macrameuri și biscuiți cu unt de Burano. Vizităm biserica unde se află Sfintele Moaște ale Sfintei Mare Mucenice Varvara. Emoții sfinte. O prințesă închisă într-un turn pentru Hristos. Ea, închisă fiind, a aflat libertatea în Hristos. "Adevărul vă va face liberi"

A doua oprire, insula Torcello. Trecem în mare viteză pe lângă "podul diavolului" și pe lângă "locanda Cipriani", unde s-a născut o specialitate culinară venețiană, așa-zisul "carpaccio". Vizităm biserica "Sfânta Maria" unde se află Sfintele Moaște  ale Sfintei Cecilia. Biserica este construită în secolul șapte, cu adăugiri în stil medieval timpuriu ale secolelor nouă și zece. Șochează latura de apus a bisericii, constituită dintr-un uriaș mozaic bizantin care înfățișează scena Înfricoșătoarei Judecăți, Raiul și iadul. Avem un puternic sentiment de déjà vu, datorită asemănării cu picturile mănăstirilor din nordul Moldovei. Iadul este împărțit pe zone, după numărul celor șapte păcate capitale. Deosebit de frumos..

A treia oprire, insula Murano. Mai întâi luăm cunoștință cu procesul de prelucrare a sticlei de Murano, cunoscută în toată lumea. Maieștrii sticlari execută în câteva minute mai multe piese de colecție valoroase, primind aplauzele noastre meritate! Bulgării de foc se modelează după voința artiștilor, trecând prin straturi sucesive de aur și pigmenți colorați.. Vizităm magazinul fabricii, uitând uneori să mai închidem gurile deschise de uimire!

Traversând un pod, ajungem la Biserica Sfântului Donato, episcop martir. Este vorba despre o bazilică în trei navate din secolul patru, cu o absidă rotundă în cel mai curat stil bizantin. Ne simțim acasă, văzând-o pe Preasfânta noastră Născătoare de Dumnezeu înaltă de câțiva metri buni pe fondul mozaicului auriu de pe cupola Sfântului Altar! Interesant lucru: tot ce-i mai vechi din creștinismul italian are origini bizantine!

Vaporașul înaintează leneș prin Lagună, dându-ne timp să devorăm câteva sandwich-uri luate de-acasă. Ziua e încărcată, nu ne permitem luxul de a pierde o oră la restaurant. Iată-ne debarcați pe cheiul Veneției! Un soare de zile mari: motiv de bucurie, dar și o sursă de caniculă.. Vizităm biserica "San Giovanni Battista in Bragora", deschisă special pentru noi de către paznic, un conațional de-al nostru. Nu ne-am fi imaginat bogăția duhovnicească din această biserică! Venerăm pe rând Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Milostiv, patriarhul Alexandriei Egiptului, apoi ale Sfinților Ioan Botezătorul, Policarp al Smirnei, ale Sfântului apostol Andrei. Surpriza finală: un recipient conținând doi spini din coroana Mântuitorului nostru Iisus Hristos! Emoții sfinte la gândul că sângele Domnului a udat acei doi țepi lungi și ascuțiți ca două ace. Adevărată ședință fotografică.

Ieșind de aici, ajungem în piața San Marco, unde putem admira doar din afară aproape milenara fațadă a bazilicii în care se află Sfintele Moaște ale Evanghelistului Marcu. "Ghinion".. Chiar în momentul acela se desfășoară  "cresima", mirungerea unui grup de credincioși catolici. Totul închis. Nu-i nimic: ne-am procurat un bun motiv ca să ne întoarcem altă dată!

Alt moment de neuitat. Biserica greacă din Veneția. Aici suntem așteptați de Preacucernicul Părinte Evangelos Yfantidis, care ne întâmpină cu zâmbet de bunăvoință, transmițând  salutul său respectuos Preasfințitului nostru Părinte Siluan. Oficiem împreună o vecernie, părintele gazdă, slujitor și preotul paroh de la Mantova pe post de cântăreț la strană! O vecernie trilingvă, greacă, italiană și română. Bucurie inimii și (sper!) încântare auzului. Ne bucurăm de cuvântul de învățătură al gazdei, suntem miruiți, sărutăm mâna Sfântului Vasile cel Mare și Moaște ale Sfântului Gheorghe.

Soarele se pregătește de apus, iar noi ne pregătim de despărțirea de doamna Argentina, ghidul nostru. Nu ne-a lipsit nimic datorită explicațiilor exhaustive îndestulătoare ale domniei sale. Îi mulțumim și pe această cale.

Urcăm în autocar.. Soarele apune de-a binelea, iar noi, obosiți, începem să metabolizăm tot ceea ce am primit azi. Multă hrană, avem nevoie de timp. Pelerinajul nostru se încheie aici. O altă pagină din istoria parohiilor ortodoxe românești din Italia s-a încheiat.. o pagină frumoasă..

Mulțumim doamnei Aurelia Dringo, coordonatoarea Centrului de pelerinaje al Episcopiei. "Și-altă dată, și-altă dată"..

            

   A consemnat preotul paroh Sorin Croitoru al Parohiei cu hramul "Sfânta Cuvioasă Monica" din Mantova