“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, sâmbătă, 8 iulie 2017, un numeros grup de credincioși de toate vârstele de la Parohiile ortodoxe române din Roma și împrejurimi, însoțiți de diaconul Gheorghe Zavate, au mers în pelerinaj  în două cetăți milenare din sudul peninsulei:  Napoli și Pompei.

După o călătorie de câteva ceasuri cu autocarul, sosiți la Napoli, pelerinii au fost întâmpinați de părintele Florin Bontea, parohul comunității ortodoxe din oraș, care a condus grupul către cele mai importante obiective religiose de aici. Catedrala din Napoli, primul obiectiv vizitat, este un măreț edificiu medieval care păstrează urmele unei bazilici creștine timpurii. Baptisteriul care este din secolul V se poate vedea bine conservat și în zilele noastre. Undeva în partea dreaptă a catedalei, în capela San Gennaro, într-un bust se află capul acestui sfânt, fost episcop roman martirizat la Pozzuoli sub Dioclețian în jurul anului 305. După un popas la Biserica San Gregorio Armeno, alt monument de spiritualitate, artă și cultură, credincioșii s-au îndreptat către Biserica Ortodoxă Română din Napoli unde s-au închinat numeroasele părticele de Sfinte Moște prezente aici, Sf. Nicolae, Sf.  Nectarie, Sf. Siluan, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Andrei, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, Sf. Evdochim Vatodedinul, Sf.Arsenie Kapadocianul,  un papuc  de la Sf. Gherasim de la Kefalonia, o particică din lemnul Sfintei Cruci, veșminte de la Sf. Cuv. Parascheva  și de la Sf. Ioan cel Nou de la Suceava  și unde s-a slujit Paraclisul tuturor sfinților.

Partea a doua a zilei a cuprins deplasarea și vizita ghidată a sitului arheologic al orașului Pompei. Aici sub soarele pătrunzător de vără mediteraneană, pelerinii împărțiți pe două grupe au putut descoperi viața cetății, care a suferit catastrofa erupției vulcanului Vezuviu în data de 24 august a anului 79 și care s-a păstrat sub straturi groase de cenușă și lavă până în secolul al XVIII-lea.