“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în perioada 3-8 iulie, un grup de 16 persoane din parohia Livorno, în frunte cu Părintele Ciprian Calfa, au mers într-un pelerinaj în Sfântul Munte Athos, unde au avut marea bucurie şi binecuvântare de a se închina la următoarele Mănăstiri, Sfinte Icoane şi Sfinte Moaşte:

Marti 04.07.2017

Un grup de 16 persoane am călătorit cu vaporul Aggia Anna spre Sfântul Munte.

Costel, unul dintre pelerinii care mai fusese în Sfântul Munte, s-a oferit să ne fie ghid.În jurul orei 09:00 am coborât la Mănăstirea Simonos Petras și am urcat pe un drum de piatră prin pădure. După ce am mers câteva zeci de minute cu bagajele după noi, am fost sfătuiți să le lăsăm într-un loc numit "popasul episcopului", lucru pe care l-am și făcut și am continuat să urcăm ușor, până la mănăstire.

În jurul orei 10:00 am intrat în biserica mare și  ne-am închinat la mâna Sfintei Maria Magdalena și  la o bucata din Sfânta Cruce. Aici am aflat ca Voievodul nostru Mihai Viteazul (1593-1601) a ajutat la reconstrucția Mănăstirii, lucru rămas spre dăinuire și printr-un mozaic frumos. După ce ne-am bucurat, am coborât și ne-am luat bagajele, apoi am continuat mersul pe jos spre Mănăstirea Grigoriu.

Mănăstirea Grigoriuse află chiar pe malul mării, în partea de S-V a Muntelui, pe o stâncă mare, și este a doua oprire după Dafni. În prezent obștea mănăstirii numără 70 de viețuitori. Frumoasa mănăstire a fost înființată în secolul al XIV-lea de Cuviosul Grigorie, care s-a nevoit pe acele locuri. Mare ne-afost bucuria când am aflat că Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a contribuit la construcția bisericii din mănăstire, după incendiul din anul 1500, și după ce fusese distrusă de pirați. De la părinții din mănăstire am aflat că este considerat ca fiind al doilea ctitor. A doua soție a lui Ștefan cel Mare, doamna Maria de Mangop, a dăruit icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni Pantanasa, singura icoană veche care a scăpat din toate incendiile.

Ne-am închinat întâi la Altarul Sfântului Grigorie apoi la Altarul Sfintei Anastasia. Tot aici, ne-am închinat la icoana Maicii Domnului numită  ”Hrănitoarea cu lapte” (Galactotrofusa).Un părinte pe jumătate grec, care a slujit în Africa și vorbea limba română, ne-a oferit cafea și ne-a ”așezat” la masă: bame, piersici, mâncăruri pustnicești...

După un așa prânz copios, am plecat spre Schitul Sfânta Ana, cu vaporul.
După ce am coborât din vapor, ca să ajungem la Schit am urcat pe o carare peste 1400 de trepte, vreme de aproape o ora. Ghidul nostru avea să ne spună că este cel mai mare și totodată şi cel mai vechi schit din Sfântul Munte, aflat la aproximativ 500 m înălțime. Aici ne-am închinat la piciorul Sfintei Ana și la Icoana Sfintei Ana. Tot aici am aflat și despre izvorul minunat pe care Maica Domnului l-a făcut să curgă, la rugăciunile părinților. Au udat grădina și Maica Domnului a oprit izvorul. La rugăciunile părinților de a reda apa, Maica Domnului le-a spus că izvorul este doar pentru nevoile trupești, nu pentru udarea grădinii și izvorul a început iarăși să curgă, 100 m mai jos, la 400m altitudine.

La plecare, coborând, am întâlnit peștera Sf. Gherasim. Urcând pe drum, am mers cam o oră și jumătate pe jos, spre Mănăstirea Sfântul Pavel, pe ultimele sute de metri am întâlnit un microbuz care ne-a mai ușurat osteneala.  În biserica mănăstirii ne-am inchinat la capul Sfântului Pantelimon si la Sfintele Daruri aduse de Magi. Mănăstirea a fost rezidita de domnitorii români Constantin Basarab si Constantin Brâncoveanu. Au ajutat: Ștefan Vodă, Banul Barbu, Neagoe Basarab și Matei Basarb. Tot aici ne-am inchinat la Icoana Maicii Domnului Mirovlitisa. Minunea spune ca fost o perioadă în care a izvorât mir din piciorul Mântuitorului și din mâna Maicii Domnului, căci în acele locuri vopseaua este căzută de mulțimea mirului care a izvorât.

Spre seară am plecat spre Schitul Lacu, la Parintele Pimen.Ajunși aici, am găsit mâncare în bucătărie, unii pelerini au spălat vasele și apoi ne-am instalat în cameră, pentru scurtă vreme, deoarece Pavecernița Mare avea să înceapă la ora 19:30. Și aici ne-am închinat la Sfinte Moaște.

A doua zi, Miercuri, 05.07.2017 la ora 04:00 am participat la slujba de dimineată, în jurul orei 07:00 am mâncat și pe la ora 09:00 am plecat spre Manastirea Vatopedu - care înseamnă Copilul din tufe, ctitorie a Sf. Teodosie - copilul care a căzut în mare și a fost găsit pe uscat, salvat de Maica Domnului.

Aici ne-am închinat la Sfinte Moaște de la 200 de sfinți, printre care capul Sfântului Grigorie Palama, al Sfântului Ioan Gură de Aur și al Sfântului Sava cel nebun pentru Hristos și la Brâul Maicii Domnului.Au contribuit la refacerea mănăstirii Voievozii Ștefan cel Mare și Neagoe Basarab, Familia Ghica și Familia Sutu.

Apoi ne-a vorbit foarte frumos un anume părinte Chiril. Tot aici ne-am închinat la cele 7 icoane ale Maicii Domnului: Vimatarisa - Ctitorița - icoană ascunsă de călugărul Sava în fântână, la venirea piraților, găsită plutind, după 70 de ani, împreună cu o lumanare aprinsă.
Paramitia- Mângâietoarea - Icoana în care Mântuitorul acoperă gura Maicii Domnului, când avertiza călugării de prezența barbarilor la porți, cinstită în fiecare zi de vineri, când se citește și Paraclisul scris în cinstea ei. Esfigmeni-Înjunghiata – Se spune că un călugăr iute la mânie, care a înjunghiat icoana, s-a căit 3 ani în fața icoanei, și Maica Domnului l-a iertat dar, dupa moarte i-a ramas mâna neputrezită. Antifonitria- împotrivă Glăsuitoarea – Această icoană a făcut o minune cu o fată a unui împărat care voia să vadă ctitoria tatălui ei și a fost oprită de Maica Domnului. Eleovritissa- icoana Maicii Domnului izvorâtoarea de untdelemn, care a umplut butoaiele mănăstirii cu untdelemn. Pirovlitisa– împușcata, Icoana în care a tras cu pistolul nepotul pașei. Pantanassa- Împărăteasa - vindecătoarea de cancer.

În jurul prânzului am plecat spre Schitul românesc Colciu, unde, odată ajunși, am fost serviti cu ouzo, rahat și apă rece.Am ascultat câteva cuvinte despre Starețul Dionisie, Patriarhul Sfântului Munte, la care se mărturiseau mulți călugări și stareți și Prințul Charles.

Mai apoi am plecat spre Schitul Sfântul Ilie unde am ajuns pe la ora14:50.Biserica are o acustică deosebită, cu trei altare și poleită cu 2 tone de aur. Este ultima mănăstire construită în Sfântul Munte, ctitorită de Sfântul Paisie Veliciovschi de la Neamț. Cândva adăpostea 500 de călugări și 500 de muncitori, acum însă doar 10. De aici, mai jos spre mare, se vedea Mănăstirea Pantokrator.

În jurul orei 15:30 am plecat spre Mănăstirea Filoteu. Am ajuns la ora 16:00, ne-am închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, numită Dulcea Sărutare.

De aici am plecat spre Mănăstirea Caracalu, mănăstirea cu nume peloponez și cu o vechime de 1000 de ani. În prezent aici viețuiesc 50 de călugări. Această mănăstire a fost ajutată mult de Petru Rareș.Ne-am închinat la Icoana Sfinților Apostoli Petru și Pavel care nu a ars în incendiuși la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni.

După amiază am pornit spre Schitul Prodromu.Pe drum ne-am oprit la Izvorul cu aghiasmă al Sfântului Atanasie și la Mănăstirea Marea Lavră. Am ajuns în timpul vecerniei. Ne-am închinat la mormântul cu moaștele Sfântului Atanasie. În această mănăstire sunt 20 de paraclise la care slujesc toți preoții care pot sluji.

La  Schitul Prodromu am ajuns la vremea cinei.Am fost la pangar, am cinat, apoi ne-am cazat.Pe la ora 21:00, când s-au închis porțile, ne-a primit Gheronda Iulian - "Trupul e o slugă bună, dar un rău stăpân", "Nu-i da trupului ce-ți cere că-ți întoarce cu durere", "Dumnzeu te privește cum îl privești tu pe El", "Oriunde te vei afla, tot în fața lui vei sta", sunt câteva dintre îndemnurile primite de la părinte.

Joi, 06.07.2017, după ce am participat la slujba de priveghere și la Sfânta Liturghie, am mancat si în jurul orei 08:00 luam microbuzul spre Kareya,Capitala Sfantului Munte.

Am ajuns la ora 9:10 și am mers la biserica Protaton, initial construită în sec. al IV-lea - 324-337, de Sfântul Constantin cel Mare. Este cea mai veche biserica din Sfantul Munte. În Biserica Protaton s-au ținut mai toate sinoadele și dezbaterile athonite. Biserica Actuala dateaza din sec.al X-lea. Aici ne-am inchinat la icoana Maica Domnului Axion Estin - Vrednica Esti - legata de descoperirea rugaciunii "Cuvine-se cu adevarat", unui calugar nevoitor cu viata sfanta in anul 980. Istoria icoanei Axion Estin a fost scrisa in anul 1548, de catre "calugarul Serafim".De aici am plecat spre Schitul Sf. Andrei , unde ne-am inchinat la Sfintele Moaste ale Sf. Ap. Andrei.

Mai departe am mers spre Mănăstirea Cutlumuș. Biserica de aici a fost reconstruită și împodobită de domnitorii români Neagoe Basarab , Mircea Vodă cel Bătrân și Vintilă Vodă. Ne-am închinat la icoana Maicii Domnului “Mijlocitoarea”. În paraclis se află icoana Maicii Domnului "Tare Aparatoare", din sec. al XIII- lea, - apărătoare de foc și de frică.

Aproape de prânz am plecat spre Dafni și mai apoi spre Mănăstirea Dionisiu - a treia oprire de la Dafni, după Mănăstirea Grigoriu . Am fost conduși la Arhondric, serviți cu Ouzo, apă și rahat apoi conduși la masă.La ora 18:00 a inceput slujba apoi, imediat la ora 18:30 masa. După o pauza de 2 ore a început privegherea, care a durat toata noaptea.

Vineri  7.07.2017

Dimineață ne am inchinat Sfintelor Moaste din Mănăstirea Dionisiu, am luat masa și am plecat cu vaporul spre Dafni. Am vizitat si ne-am inchinat la Manastirea Rusikon. Închinată Sfântului Pantelimon, este o mănăstire relativ nouă, în rândul celor athonite. Biserica cea mare a mănăstirii a fost construită în actuala locație în anul 1765, în timp ce clădirea originală, aflată la temelia mănăstirii, datează din secolul al XI-lea. În perioada ei de maximă înflorire, în mănăstire au viețuit aproape patru mii de călugări. În istoria mănăstirii Sfantul Pantelimon apar figurile lui Vlad Țepeș, Sfântul Ștefan cel Mare, Radu cel Mare, Sfântul Neagoe Basarab, Ion Mavrocordat și Constantin Racovită dar adevăratul ctitor al Manastirii Rusikon  rămane domnul Moldovei, Scarlat Callimachi, care zideste din temelie biserica centrală și imensa trapeză, poate cea mai mare din tot Muntele Athos, la care se adaugă clopotnița și o parte din corpul chiliilor.

În mănăstire se află icoana Sfântului Pantelimon, făcătoare de minuni. Am avut marea bucurie de a ne închina la capul Sfântului Pantelimon, părticele din moaștele Sfântului Iosif, păzitorul Sfintei Fecioare, o părticică din moaștele Sfântului Apostol Toma și o bucată din piatra care a fost pe mormântul Domnului.

În continuare am vizitat si ne-am inchinat la Manastirea Xenofont. Această mănăstire, pe la anul 1545, a fost reînoită de către boierii Craioveni: Barbu Banu, Danciu Vornicu, Pârvu si Radu. Aici sunt trei icoane făcătoare de minuni foarte frumoase, una a Maicii Domnului căreia i se zice si "Povătuitoarea", una a Sfântului Gheorghe și alta a Sfântului Dimitrie. Ne-am închinat și la o parte din capul Sfantului Mucenic Trifon, mâna Sfintei Marina și a Sfantului Modest.

De aici am plecat spre Mănăstirea Dochiariu, prima mănăstire ce se găsește pe malul mării venind dinspre Uranopolis, în partea de S-V a Peninsulei Atonului. Mănăstirea Dohiariu, este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Ne-am inchinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită «Gorgoupicousa», adică «Grabnic Ascultătoare» și am aflat că biserica a fost reconstruită de Alexandru Lăpușneanu.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și mulțumim doamnei Aurelia Dringo de la Centrul de pelerinale al Episcopiei pentru strădania și grija cu care organizează fiecare pelerinaj!