“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan și prin strădania Centrului de Pelerinaje al Episcopiei noastre, în special a doamnei Aurelia Dringo, am avut bucuria ca in perioada 24- 30 septembrie, să poposim pentru a treia oară (unii dintre noi), pe tărâmul binecuvântat al Greciei.

Duminică 24/09/2017

Ne-am întâlnit cu grupul la aeroport si am plecat spre Atena, unde am sosit în jurul orei 22.50. A urmat întâlnirea cu ghidul, doamna preoteasă Carmen Voicescu, alături de o parte a familiei sale.

Luni 25/09/2017

Am plecat de la hotel  spre stațiunea Lutraki și ne-am oprit la mănăstirea și peștera Sfântului Patapie, sărbătorit pe data de 8 decembrie, și Sfânta Cuvioasa Ipomoni (Răbdare)

Alte puncte importante al Atenei sunt Acropolele si areopagul, unde Sfântul Apostol Pavel a vorbit atenienilor. După amiază, ne-am îndreptat spre Insula Eghina, unde am vizitat biserica și ne-am închinăm la cinstitele moaște ale  Sfântului Ierarh Nectarie, pe care îl sărbătorim atât pe 9 noiembrie, cât și pe 3 septembrie, când au fost descoperite sfintele sale moaște. În jurul orei 21, am plecat cu vaporul spre Insula Lesbos.

Marti26/09/2017 Zi dedicata Insulei Lesbos

Am vizitat Biserica Sfântului Ierarh Terapont, mitropolit al Ciprului, sărbătorit la 15 mai. Am vizitat și muzeul bizantin, cu icoane de mare valoare, și Mitropolia orașului Mytiline, unde se găsesc moaștele Sfântului Theodor Bizantinul.

Mai apoi, la Mănăstirea Mandamodos, ne-am închinat icoanei Sfântului Arhanghel Mihail, din secolul al X- lea, făcută din pământ si sângele călugărilor uciși de către turci. În mănăstirea Sfinților Mucenici Rafail, Irina si Nicolae, ne-am închinat, în biserica de jos,  la capul Sfântului Rafail, la capul si mormântul Sfântului Nicolae, ale cărui moaște care sunt in pământ, piatra pe care a fost omorât Sfântul Rafail, mormântul Sfintei Irina, copilă devenită muceniță la doar 10 ani, mormântul părinților Irinei și al învățătorului acesteia și la moaștele Sfintei Olimpia, stareța mănăstirii care a trăit în secolul al XIII-lea, căreia turcii i-au bătut cuie în cap și in acest fel au legat-o de ușă. În biserica de sus, ne-am închinat mormântului Sfântului Rafail. Sfinții sunt sărbătoriți a treia zi de Paște și pe data de 9 aprilie.

 

Miercuri 27/09/2017.   

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, am participat la Sfânta Liturghie și  am primit binecuvântarea maicii starețe Tavita, iar mai apoi la slujba de pomenire de la mormântul maicii starețe Olimpia. De acolo am plecat  spre Mănăstirea Sfântului Ignatie, mitropolit al Tesalonicului.

Am vizitat mănăstirea Limonas, unde ne-am închinat la moaștele si mormântul Sfântului Ignate iar bărbații s-au închinat în biserica construită de către Sfântul Ignatie, pictată de Sfinții Părinți din Sfântul Munte. De aici am mers spre o altă biserică a zonei, ne-am închinat Icoanei Maicii Domnului din Piatra și în jurul orei 20.00, am plecat din orașul Mytiline către Insula Chios.

 

Joi 28/09/2017

De dimineață am mers la Mănăstirea Maicii Domnului ajutătoarea (Voiksia), înființată de către Sfântul Antim din Chios - sfânt contemporan. Ne-am închinat la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, la moaștele Sfântului Antim și în chilia Sfântului, devenită muzeu. Apoi am viizitat Mănăstirea Sfântului Marcu și ne-am închinat la moaștele Sfântului Partenie, ctitor al acestei mănăstiri.

După aceea, am vizitat satul Anavados, unde ne-am bucurat de o întâlnire întâmplătoare cu unica locuitoare a satului, o bătrână in jur de 80 de ani, și cu pictorița Maria, gazduită în casa acesteia cu operele sale, care ne povestesc viața satului. Ne-am închinat și la biserica satului, închinată Sfântului Arhanghel Mihail, unde sunt doua icoane făcătoare de minuni, a Maicii Domnului și a Arhanghelului Mihail.

De acolo am plecat spre Mănăstirea Nea Moni. Aici am admirat mozaicul din secolul al  II- lea și stilul octogonal, după modelul Sfintei Sofia Mica (Biserica Sfinților Serghie si Vah din Constantinopol). Ne-am închinat la Icoana Maicii Domnului Făcătoare de minuni, la capul Sfântului Nechita, care împreună cu Sfinții Cuvioși Ioan si Iosif au fost ctitorii bisericii. Am vizitat și Schitul Sfinților Părinți din cadrul peșterii în care cei trei sfinți s-au nevoit.

 

Vineri 29/09/2017

In această zi am vizitat biserica Sfântului Macarie, Episcop al Chiosului, unde ne- am închinat la o parte din sfintele sale moaște. Ne- am îndreptat spre Mănăstirea Sfânta Marcela, praznuită la 22iulie și  ne-am închinat la Icoana Făcătoare de Minuni a Sfintei, iar apoi am mers la locul muceniciei sale, unde este îngropat trupul ei și de unde izvorărăște Aghiasmă (apă vindecătoare).

Am plecat spre satul Pirgi, sat aflat in zona masticăi, unde am vizitat și muzeul. Coborând, am vizitat si satul, cunoscut pentru sculptura din exterior a pereților caselor. Ne- am închinat in Biserica Centrală, cu hramul Adormirea Maicii Domnului iar spre seară am vizitat și Biserica Mitropolitană din Chios, ne- am închinat la o parte din moaștele Sfântului Isidor, protector al insulei împreună cu Sfânta Marcela, la moaștele Sfântului Martir Platon si a martirilor omorâți, la veșmintele Sfântului  Nectarie, la copia Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și am vizitat biserica mitropolitana cu hramul Sfinților  Mina, Victor și Vichentie, prăznuiți la 11 noiembrie.

Noaptea târziu, am plecat cu vaporul, pentru a ajunge în Portul Pireu.

 

Sâmbătă 30/09/2017

Am facut o vizită la Arhiepiscopia Atenei, unde ne- am închinat la moaștele Sfintei Filofteia ateniana (19 februarie), la moaștele Sfântului Patriarh Grigorie al V-lea, care a fost spânzurat de către turci in anul 1821 la poarta Fanarului, unde este sediul Patriarhiei Ecumenice. Ne- am închinat și la bucăți din lanțurile Sfântului  Apostol Pavel. Apoi, am mers și la Biserica Sfântului Ioan Botezătorul (Vânătorul), unde ne-am închinat la Moaștele Sfântului Nicolae Planas, preotul, sfânt contemporan, ocrotitor al celor căsătoriți, care este sărbătorit pe 2 martie.

Mergând la Mănăstirea Buneivestiri, de pe colina neprihăniților, ne- am închinat  la Sfântul Mucenic Efrem, la mormântul Stareței Macaria și la biserica unde a slujit Sfântul mare Mucenic pe care îl sărbătorim pe 5 mai, când s- a mutat la Domnul și pe 3 ianuarie când au fost descoperite Sfintele Moaște.

Slavă Domnului pentru neprețuitele daruri spirituale cu care ne-a împresurat! Aducem mulțumiri atât părintelui Cristian Prilipceanu, organizatorul pelerinajului, care a făcut eforturi deosebite pentru formarea grupului,  cât și doamnei preotese Carmen Voicescu, un om deosebit și un ghid profesionist.

                                

A consemnat pelerina Elena Stînjenel.