“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

PAROHIA ÎNÂLȚAREA SFINTEI CRUCI, TORINO 2 - PELERINAJ ÎN ŢARA SFÂNTĂ - 28 Septembrie - 5 Octombrie 2017

Cu ajutorul Lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu purtarea de grijă a Pr. Protopop Lucian Roșu de la Parohia Înălțarea Sfintei Cruci, Torino 2, s-a organizat un pelerinaj la Locurile Sfinte, unde cei 39 de pelerini însoţiţi de părintele Diacon Vasile Istina, plini de emoție sfântă am pășit pe Locurile, unde în urmă cu două milenii Mântuitorul Hristos S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi S-a făcut Om, pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire.

În aceste 7 zile de pelerinaj am fost călăuziți de Pr. Roman de la Așezământul Românesc de la Ierusalim, care ne-a îndrumat pașii pe aceste Locuri Sfinte prin explicații, rugăciuni și citirea Sfintelor Evanghelii și ne-a ajutat să trăim și să înțelegem lucrarea lui Dumnezeu oglindită în minunatele locașuri ridicate în aceste locuri, pe unde a pășit Domnul nostru Iisus Hristos, cât a fost pe pământ.

Iată Locurile Sfinte unde ne-am închinat și pe care le-am vizitat:

I-a zi: Am vizitat Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, apoi am vizitat Peștera Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Muntele Eleon, Mănăstirea Eleon (locul unde Maica Domnului și Apostolii L-au văzut pe Domnul nostru Iisus Hristos Înălțându-se la cer), Biserica Aflării Capului Sf. Ioan Botezătorul, Locul Înălțării Domnului, Mănăstirea Ortodoxă Înălțarea Domnului de pe muntele Eleon, Biserica Tatăl Nostru / Pater Noster, Biserica Dominus Flevit (locul unde Domnul Hristos a plâns soarta Ierusalimului), Piatra pe care Hristos s-a rugat cu lacrimi de sânge în Grădina Ghetsimani, Biserica Tânguirii / Biserica Națiunilor, unde Mântuitorul S-a rugat pentru întregul neam omenesc în noaptea dinaintea prinderii Sale și Mormântul Maicii Domnului. 

A II-a zi: Trecere prin Betania, Mănăstirea Sf. Sava, Mănăstirea Sf. Teodosie, Câmpul Păstorilor (unde au primit vestea Nașterii Mântuitorului și unde au fost îngropați), Grota Laptelui, Betleem - Biserica Nașterii Domnului, cu osuarul sfintelor moaște ale celor 14000 de prunci uciși de Irod și Golgota. La miezul nopții am avut marea binecuvântare de a participa cu toți pelerinii la Sfânta Liturghie de la Sfântul Mormânt - Biserica Învierii.

A III- zi: Am plecat spre Ierihon și vizitat biserica Sf. Elisei și Dudul lui Zaheu, Muntele Carantaniei, unde a fost ispitit Domnul nostru Iisus Hristos, am ajuns la Iordan unde s-a săvârșit slujba de sfințire a aghiazmei și apoi credincioșii au intrat în apele Iordanului, am poposit la Marea Moartă iar apoi ne-am închinat la Mănăstirea Sfântului Gherasim de la Iordan.

A IV-a zi: Ne-am închinat în Biserica Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, Biserica Nașterii Maicii Domnului, Scăldătoarea Vitezda, Drumul Crucii, Muntele Sion cu Biserica Adormirii Maicii Domnului, Foișorul Cinei Cele de Taină, Intrarea Domnului prin ușile inchise, Pogorârea Duhului Sfânt și Mormântul Proorocului David.

A V-a zi: Muntele Tabor și Biserica Schimbării la Față. Apoi, tot grupul a luat prânzul lângă Marea Galileii și ne-am bucurat de Peștele Sfântului Petru. A urmat Biserica unde Domnul Hristos a săvârșit minunea înmulțirii celor 5 pâini și a celor 2 pești, Pescuirea Minunată (locul unde s-a aratat Mântuitorul după Înviere pe Marea Galileei/ Marea Tiberiadei), și locul unde Petru a fost repus în rangul de Apostol.

Capernaum: casa unde a fost vindecată soacra lui Petru, Sinagoga – locul unde a fost vindecată sluga sutașului, Biserica Sfinților apostoli Petru și Pavel (locul unde a fost vindecat slăbănogul prin acoperișul casei) și Muntele Fericirilor. Croazieră pe Marea Galileii. 

A VI-a zi: Nazaret: Biserica Bunei Vestiri (casa dreptului Iosif, locul unde Maica Domnului a primit Buna Vestire), Ruinele Nazaretului, Biserica Izvorul Maicii Domnului (locul de unde Maica Domnului lua apa, izvor făcător de minuni), Cana Galileei, Peștera unde a viețuit Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Biserica Stella Maris, Haifa și Grădinile Persane.

A VII-a zi: În ultima zi din acest deosebit pelerinaj, am participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica Sf. Maria Egipteanca de la Așezământul de la Ierihon, apoi am vizitat Așezământul Românesc de la Ierusalim, cu hramul Sf. M. Mc. Gheorghe și unde Pr. Arhim. Teofil ne-a primit cu căldură sufletească și ne-a vorbit despre istoria acestor locuri, dându-ne apoi binecuvântarea pentru călătorie. 

Pelerinajul s-a  încheiat cu închinarea la moaștele Sfântului Gheorghe din Lida și lanțul făcător de minuni cu care a fost legat.

În aceste Locuri Sfinte, unde am primit har peste har... binecuvântări... și bucurii nenumărate, iată că Maica Stareță Evghenia, Pr. Roman și dragul nostru șofer Mustafa, ne-au dăruit o icoană deosebită cu Maica Domnului Betleemița, la vederea căreia, toți credincioșii am fost copleșiți de o emoție de negrăit.

Dorim să mulțumim din tot sufletul Pr. Roman pentru frumoasele învățături, răbdarea și purtarea de grijă pe care a avut-o față de noi; dorim să mulțumim Maicii Starețe Evghenia și măicuțelor care ne-au primit cu dragoste și cu multe bunătăți la Așezământul Românesc de la Ierihon și aducem o mulțumire specială lui Mustafa, șoferul, prietenul, fratele nostru care ne-a umplut de multe surprize și de voie bună și care, pe tot parcursul acestui pelerinaj, s-a arătat a fi un deschizător de drumuri.  

Diacon Vasile Istina