“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pelerinaj  în Grecia al Parohiei "Sf. Daniil Sihastrul" din Piacenza

 

În data de 13 martie 2015, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, un grup de 47 de creștini de la Parohia "Sf. Daniil Sihastrul" din Piacenza au purces într-un pelerinaj în Grecia, care avea să fie unul deosebit, din punct de vedere spiritual, pentru mulți dintre ei.

În prima zi s-a făcut popas la Mănăstirea "Buna Vestire" din Nea Makri, unde ne-am închinat la Moaştele Sf. Efrem cel Nou şi la copacul unde el a fost spânzurat cu capul în jos. Ne-am îndreptat apoi spre Mănăstirea "Pantocrator" din Pendeli Dau, acolo unde au fost martirizați 179 de călugări de către turci, în noaptea Învierii.

În cea de a doua zi de pelerinaj ne-am îndreptat spre insula Evia şi primul popas a fost la Mănăstirea "Cuviosului David - copilul Sf. Ioan Botezătorul", unde ne-am închinat la icoana și mâna Sfântului. Al doilea popas a fost Biserica "Sf. Ioan Rusul" din localitatea Nea Procopie, iar moaştele întregi ale Sfântului ne-au cutremurat pe mulți. S-a încheiat această binecuvântată zi la Mănăstirea Panaghia Makrimali, unde ne-am închinat la capul Sf. Partenie şi la o parte din moaştele Sf. Paraschevi.

În a treia zi, de la Atena, ne-am îndreptat spre Pireu pentru a ne îmbarca pe vapor și a ajunge la Eghina la Sf. Nectarie, dar înainte de aceasta am participat la Sf. Liturghie in Biserica Mitropolitană "Sf. Treime" din Pireu, unde majoritatea din noi ne-am împărtaşit. Ajungând în insula Eghina, după o călătorie cu vaporul de o oră și jumatate, ne-am umplut de speranţă și putere în frumoasa Mănăstire a Sf. Nectarie. Sf. Moaște, mormântul şi chilia sfântului precum şi toate lucrurile sale au fost pentru noi surse de lumină şi vindecare. Încărcați duhovnicește, după ce am trecut pe la Mănăstirea Sf. Ecaterina, închinându-ne sfintelor moaşte şi icoanei Sf. Spiridon, am pornit spre Atena.

În a patra zi am mers la Catedrala Arhiepiscopală, unde ne-am închinat la icoana Maicii Domnului numita si "Trandafir care nu ofileste", la moaștele Sf. Grigore Patriarhul Constantinopolului, cel care a fost spânzurat în poarta Fanarului de turci în 1453, la 29 mai, și la moaștele Sf. Cuv. Filoteia din Atena. Am vizitat apoi oraşul Atena și câteva obiective turistice mai importante: Arcada lui Hadrian, Parthenonul, Clădirea Parlamentului, Templul lui Zeus şi Hefaistos, Acropole și locul de unde a vorbit Sf. Ap. Pavel atenienilor despre Dumnezeul cel necunoscut.

 În continuare, prezentăm unele dintre impresiile pelerinilor:

"Mulţumim Bunului Dumnezeu ca am reuşit să trăim această experienţă unică, sper să avem şi în casele noastre liniştea, căldura şi pacea pe care am simţit-o intrând în aceste mănăstiri" (Monica)

"Vă împărtășesc că am trăit momente copleşitor de frumoase, câteodată mă treceau fiorii, altădată  îmi tremurau picioarele, dar am găsit liniştea sufletească de care am multă nevoie şi puterea de a merge înainte în momentele grele în care mă aflu" (Mioara)

"Mulţumesc în special Sf. Efrem pe l-am simţit aproape de mine și de sufletul meu. De acum, Sf. Efrem o să fie protectorul meu" (Valeriu)

"Nu am cunoscut cu adevărat credinţa până în acest pelerinaj, a fost minunat" (Gabriela)

"Nu ştiu ce să spun, sunt pre fericit!!! Simt că am făcut cel mai bun lucru, în afară de familie, din viaţa mea. Îmi vine să plâng fără motiv, simt ca iubesc pe toată lumea. Sper că starea aceasta să îmi rămână pentru totdeauna şi s-o transmit soţiei, fetelor mele si tuturor celor din jurul meu. Mulţumesc lui Dumnezeu şi Sf. Nectarie. Amin" (Radu)

Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat, Preasfinţutului Siluan pentru părinteasca grijă și doamnelor preotese  Aurelia și Carmen, organizatoarele acestui pelerinaj.

                                                                                                                                                                       A consemnat: preot Iurie Ursachi

 

 

Mai multe fotografii găsiți aici