“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Credincioșii de la Paraclisul Episcopal "Sf. Alexie Omul lui Dumnezeu" din Roma în pelerinaj în Grecia

 

În ultimii ani, ne-am obișnuit cu toții să vedem Grecia mai ales prin intermediul știrilor destul de alarmante care ne sunt transmise de telejurnalele italiene. Am aflat astfel despre consumismul exagerat al ultimelor decenii, despre criza economică care a bulversat viața atâtor greci, despre temerile și previziunile deloc încurajatoare în legătură cu viitorul tării și cu apartenența sau nu la Comunitatea Europeană, etc. 

Dar parcă nimeni nu mai vorbește astăzi despre adevărata Grecie, despre o țară frumoasă, cu un peisaj natural încântător, despre Grecia culturii și filozofiei clasice, despre Grecia Sfinților Părinți din trecut, dar mai ales despre Grecia mănăstirilor ortodoxe și aceea a sfinților de astăzi, a noilor mărturisitori și atât de grabnic ajutători ai oamenilor care suferă. 

Pentru a descoperi această altă fața a Greciei este nevoie ca cineva să meargă și să simtă pacea și binecuvântarea care se revarsă peste fiecare pelerin care poposește în mănăstirile sau bisericile ei, care se închină și sărută cu evlavie sfintele moaște ale sfinților care s-au proslăvit și care parcă te așteaptă cu drag pentru a-ti asculta durerile și a te mângâia. Pelerinajul poate fi astfel acea ocazie minunată de rugăciune, de reflecție, de adevărată bucurie duhovnicească și de apropiere de sfinți.

În perioada 15-21 iunie, un grup numeros de credincioși de la Paraclisul episcopal "Sfântul Alexie Omul lui Dumnezeu" din Roma -Torre Spaccata, împreună cu părintele Gabriel Popescu și cu preoteasa Ioana, au mers să cunoasca  pe sfinții din Grecia și să vada mănăstirile în care aceștia se odihnesc. 

Ajunși în Atena pe aeroport la ora 9 dimineața, pelerinii au fost întâmpinați de doamna preoteasă Carmen Voicescu din Corfu, ghidul atât de competent și în același timp atât de iubitor al sfinților, dar și al pelerinilor. Imediat am pornit, cu autocarul, spre mânăstirea cu hramul "Schimbării la Față" din Nea Macri, mânăstire ridicată pe locul pătimirii și morții Sfântului mucenic Efrem cel Nou. Ajunși acolo, ne-am închinat și am sărutat racla ce conține sfintele moaște și am fotografiat copacul vechi de trunchiul căruia sfântul a fost spânzurat. O mare bucurie ne-a cuprins pe toți, stare care s-a reînnoit de fiecare dată când ne-am oprit și ne-am închinat în altă mănăstire și la alt sfânt drag. Am fost la sfântul Nectarie din Eghina, la Sf. Filotheia Ateniana și la Sf. Grigorie V - ultimul patriarh al Constantinopolului, în Catedrala mitropolitană din Atena, la Sf. Partenie din Mănăstirea Panaghia Macrimali, la Sf. Ioan Rusul, la Sf. Cuvios David – copilul Înaintemergătorului, la Sf. Apostol Andrei în Patra, la Sf. Spiridon în insula Corfu, la Sf. Teodora a Bizanțului în Mănăstirea Paleocastrița. O bucurie deosebită am avut când am aflat că ne vom închina la capul Sfântului Alexie Omul lui Dumnezeu din Mănăstirea Sfânta Lavră, ocrotitorul comunității noastre, mai ales că acest obiectiv nu era în program. 

În penultima zi a venit rândul vizitării mănăstirilor din Complexul Meteore. La prima oră, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Rusanu, unde ocrotitoare este Sf. M. M. Varvara și unde am participat la Dumnezeiasca Liturghie. Acolo am admirat minunata pictură realizată de Sf. Teofan Criteanul și explicată cu mult drag de maica româncă Teodosia. Ulterior ne-am oprit la Mănăstirea "Marele Meteor" și în final la Mănăstirea Sf. Ștefan. Spre seară, am poposit la peștera Sfintei Paraschevi de la Tembi și apoi la două mănăstiri din Olimp: la Sfântul Dionisie și la Sfântul Efrem Sirul. 

Din acest minunat pelerinaj nu puteau lipsi închinarea la moaștele Sfântului M. M. Dimitrie din Tesalonic și ale Sfântului Grigorie Palama. Înainte de a pleca spre aeroport, ca o încununare a toate, am mers la Mănăstirea Suroti unde se odihnește Sf. Paisie Aghioritul. Ne-am închinat cu evlavie la crucea care străjuiește mormântul său și i-am spus, alături de propriile dureri și dorințe, și profunda mulțumire pentru prețioasele cărți pe care sfântul le-a lăsat spre folosul nostru, al tuturor.

A consemnat: diaconița Florica Zavate

 

 

Mai multe fotografii găsiți aici