“Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Centrul de Pelerinaje Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pelerinaj Grecia - Parohia Nasterea Maicii Domnului (Roma 2)

 

 

În perioada 9-14 noiembrie a.c., credincioşii de la parohia "Naşterea Maicii Domnului" (Roma II) împreună cu părinţii slujitori au avut ocazia să participe la un pelerinaj în Grecia organizat de Centrul de Pelerinaje “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cadrul căruia au vizitat numeroase mănăstiri şi biserici care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte frumos mirositoare ale sfinţilor care au binecuvântat prin viaţa lor aceste meleaguri de duh purtătoare.

Deşi itinerariul a fost solicitant fizic pentru cei 49 de credincioşi, având în vedere faptul că, pe parcursul a şase zile, au fost condensate numeroase obiective duhovniceşti, din punct de vedere spiritual insa aceştia au resimţit o îmbogăţire remarcabilă.

Astfel, primul obiectiv a fost Mănăstirea Suroti, de lângă Tesalonic, unde creștinii au avut ocazia să viziteze și să se închine la mormântul Sf. Paisie Aghioritul și să participe la Liturghia în cinstea Sf. Arsenie Capadocianul, ocrotitorul mănăstirii, la ale cărui sfinte moaște (capul sfântului) s-au putut, de asemenea, închina. Alte obiective vizitate în prima zi de pelerinaj în Tesalonic au fost închinarea la moaştele Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul de la Biserica Sf. Sofia, la moaştele Sf. Teodora şi ale Sf. Cuv. David, la moaştele Marelui Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi la sfintele moaşte ale Sf. Grigorie Palama din cadrul Catedralei Mitropolitane.

A doua zi a debutat cu participarea creştinilor la Dumnezeiasca Liturghie de la Mănăstirea Suroti, urmată fiind de închinarea la Mănăstirea Sf. Efrem Sirul la mâna sfântului, la Mănăstirea Sf. Cuv. Dionisie de la Olimp creștinii închinându-se tot la mâna sfântului și la alte multe sfinte moaște (în cadrul muzeului mănăstirii). Un alt moment deosebit a fost constituit de închinarea la icoana făcătoare de minuni şi la capul Sf. Haralambie de la Mănăstirea Sf. Ştefan din cadrul aşezării monastice Meteora.

A treia zi, de asemenea purtând semnul binecuvântării prin participarea, dis-de-dimineaţă, la Dumnezeiasca Liturghie de la Mănăstirea Roussanos, a continuat cu închinarea la moaştele Sf. Varvara de la aceeaşi mănastire, iar în insula Corfu la moaştele Sf. Mare Mc. Paraschevi, ale Sf. Ier. Spiridon, mare făcător de minuni, ale Sf. Teodora Augusta, împărăteasa Bizanţului, ale Sf. Cuv. Gherasim din Kefalonia şi la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Paleokastritsa.

Ziua de joi a fost dedicată închinării la moaştele şi la mormântul Sf. Ap. Andrei de la Patra, vizitându-se, în acelaşi timp, şi izvorul sfântului. La Loutraki, la Mănastirea Sf. Patapie, s-a mers la moaştele aflate în peşteră ale sfântului, iar în biserică, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Elousa şi la capul Sf. Ipomoni.

După o recapitulare a trăirilor duhovniceşti acumulate şi după o interogare a propriilor simţiri, periplu lăuntric ce şi-a găsit răspuns în cadrul Dumnezeieştii Liturghii de la Biserica Înălţării Domnului, în cea de-a cincea zi credincioşii au poposit în insula Evia, la moaştele Sf. Cuv. David şi la icoana sa făcătoare de minuni.

Totodată, pelerinii s-au închinat la moaştele Sf. Ioan Rusul, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănastirea Panaghia Makrimali, la capul Sf. Partenie şi la o parte din capul Sf. Paraschevi Romana.

Ca o încununare a efortului depus şi a răbdării neclintite, ultima zi a pelerinajului i-a purtat pe credincioşii noştri la unii dintre cei mai iubiţi sfinţi, la care avem cu toţii foarte multă evlavie, şi anume, Sf. Nectarie, unde aceştia au poposit la moaştele, chilia şi mormântul sfântului (prăznuit în data de 9 noiembrie) şi la Nea Makri, la moaştele Sf. Efrem cel Nou (prăznuit în data de 5 mai). De asemenea, au azut ocazia să se “întâlnească” cu Sf. Mare Mc. Ecaterina şi cu Sf. Ier. Spiridon, prin intermediul icoanelor lor făcătoare de minuni.

Să-i mulţumim Domnului pentru nenumăratele sale minuni pe care le-a facut cu noi toţi şi cu fiecare în parte prin înlesnirea rugăciunii la moaştele sfinţilor din Grecia, care ne-au primit cu o deosebită căldură şi a căror mireasmă ni s-a imprimat în haine şi în suflet!

 

 

Mai multe fotografii găsiți aici