"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

”Giarre abbraccia România”

Ziua internațională a emigrantului sărbătorită în Parohia ”Sfânta Muceniță Agata” din Catania

2 octombrie - o zi ca oricare alta pentru românii Parohiei ”Sfânta Muceniță Agata” din Catania ce trăiesc în orașul Giarre. Muncă, piață, pregătirea copiilor pentru școală...

Seara însă a adus ceva special, pentru cei ce care au avut răgaz și au ajuns la primărie. Preotul paroh Mihai Gabriel ICHIM venit din Catania, înconjurat de câțiva parohieni din Giarre s-a întâlnit cu însuși primarul cetății, Angelo D’Anna și preoți italieni de la Oficiul pentru ecumenism și dialog interreligios al Episcopiei romano-catolice din Acireale pentru celebrarea zilei internaționale a emigrantului.

În alocuțiunile lor toți cei prezenți au lăudat românii harnici și vrednici ce alcătuiesc minoritatea cea mai numeroasă din acest oraș. Prin răbdarea și blândețea badantelor ce au grijă de bătrânii cetății din Giarre, italienii își pot continua viața de zi cu zi, știind că părinții și bunicii lor sunt în siguranță.

Migranții români sunt în general oameni cuminți, cu frica lui Dumnezeu, ce au grijă de familiile lor.

De aceea în această seară autoritățile italiene au ales să fie prezente în mijlocul românilor, pentru a demonstra prețuirea pentru toți aceia care contribuie la dezvoltarea armonioasă a orașului Giarre.

Seara a continuat cu rugăciunea credincioșilor români ortodocși în prezența comunității italiene, în biserica ”San Filippo Neri”.

Părintele Mihai Gabriel ICHIM a rostit ecteniile și rugăciunile în limba italiană, iar credincioșii au cântat câteva cântece religioase în limba română, pentru ca toți cei prezenți să-și înalțe gândurile cele bune spre cer, români sau italieni, acolo unde Maica Domnului și toți sfinții duc rugăciunile lor spre tronul Tatălui ceresc.

2 octombrie o zi ca oricare alta.

Însă această zi a arătat tuturor acelora ce au fost prezenți, cât de important este fiecare român, la locul său de muncă, în marea de oameni italieni.

Au înțeles în această zi încă o dată că fac parte dintr-un întreg, deși sunt români și ortodocși.

Și au înțeles că atâta timp cât își fac datoria și respectă legile statului italian, dar își păstrează tradiția și credința neamului românesc pot trăi printre străini, departe de țara și pământul străbun.

”La râul Babilonului, acolo am șezut și am plâns,

când ne-am adus aminte de Sion.” (Psalmul 136, 1)

A consemnat preoteasa Geta Ichim

 

 

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2799617