"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

EMOȚIONANTĂ ÎNTÂLNIRE PROTOPOPIAT LOMBARDIA I

LA MILANO

În ziua de marți 1 octombrie 2019, preoții din Protopopiatul Lombardia I au participat la întâlnirea lunară ce s-a ținut în biserica Parohiei ortodoxe române Pogorârea Duhului Sfânt din Milano, cu ocazia împlinirii a 44 de ani de la înființarea sa. După ce au săvârșit Taina Sfântului Maslu, Părintele Nicolae Cazacu a ținut referatul despre Patriarhul Justin Moisescu, punând în relief statura sa deosebită de teolog, cu studii și experiențe pedagogice în România, Grecia, Franța și Polonia, abil restaurator de biserici ca Mitropolit al Moldovei și excelent reprezentat al Patriarhiei Române în relațiile cu celelalte Biserici Ortodoxe și cu organizațiile ecumenice internaționale, într-o perioadă grea din viața Neamului și a Bisericii, și înțelept Patriarh, care a inițiat realizarea și tipărirea colecției Părinți și Scriitori Bisericești, pentru a pune la dispoziția preoților și a credincioșilor Bisericii noastre, în zeci de volume, operele Sfinților Părinți.

După slujbă, Părintele Profesor Giorgio Riva, parohul Parohiei sant’Eustorgio, proprietara bisericii noastre,  a salutat comunitatea și a exprimat speranța că împreună vom continua colaborarea ecumenică.

Părintele Traian Valdman a comunicat public că de la 1 septembrie 2019 este pensionat, dar continuă să slujească ca preot îmbisericit, împreună cu Părintele Teodor-Munzer Hamdan, care este administrator pro tempore al Parohiei, Paroh pro tempore fiind numit Părintele Protoiereu Nicolae Cazacu. Vădit emoționat, Părintele Traian a mulțumit tuturor ierarhilor sub îndrumarea cărora a desfășurat activitatea pastorală, de la Preafericitul Patriarh Justinian, care l-a hirotonit preot în 1970 și în 1975 l-a numit paroh al primei Parohii a Patriarhiei Române în Italia, până la Preasfințitul Episcop Siluan al Italiei din zilele  noastre. A mulțumit preoților noștri pentru colaborarea din perioada în care a fost protoiereu și vicar al Italiei, și le-a cerut iertare dacă, pentru binele Bisericii, uneori a trebuit să fie mai exigent. În mod deosebit a arătat recunoștință credincioșilor, pentru dragostea și colaborarea continuă, fără care nu ar fi avut pentru cine să slujească, și familiei sale, Doamnei Preotese Angela și fiilor, pentru răbdarea pe care au avut-o când trebuia să străbată Italia, pentru a răspunde setei de Dumnezeu a fiilor Neamului Românesc de pe aceste meleaguri.

Părintele Nicolae Cazacu a confirmat importanța contribuției Părintelui Traian la constituirea primelor parohii și obținerea locașurilor de cult necesare și a amintit că mulți dintre preoții și credincioșii care au plâns pe umărul său au primit sfaturi potrivite la vreme de necaz. Apoi a dat citire adresei prin care Preafericitul Patriarh Daniel adresează Părintelui Traian “cuvânt de mulțumire și de binecuvântare pentru întreaga dăruire cu care a slujit lui Dumnezeu și credincioșilor ortodocși români din diaspora” .

Doamna Profesoară Virginia Popescu a amintit, cu emoție, unele momente semnificative, de la celebrarea primei Sfinte Liturghii, la care a luat parte, până la concertele de muzică clasică organizate de Parohie, cu artiști români și italieni, coordonați de dânsa, și  a încheiat cu speranța că vom putea continua să îl lăudăm pe Dumnezeu” împreună cu preoții noștri”.

Părintele Teodor-Munzer, organizatorul întâlnirii, a adresat călduroase mulțumiri tuturor și a salutat prezența și participarea Părinților Nicolae Cazacu de la Lodi, Gelu Porumb de la Romano di Lombardia, Ionuț Radu de la Milano II, Dimitrie Botlung de la Rozzano, Cătălin Ștergărel de la Voghera, Cristian Alexandru de la Vigevano, Adrian Tordai de la Pavia, Traian Ștețco de la Cassano d’Adda, Toader Grec de la Stradella, Lucian Munteanu de la Crema și, desigur, Părinților Traian Valdman și Giacomo Ferrigno de la Milano I. La sfârșit i-a poftit la agapa organizată de Comitetul de femei.

Ecoul trăirii credincioșilor a fost exprimat prin mesaje spontane: slujba săvârșită cu căldură sufletească, în mod înălțător; unire și dragoste față de Biserică; dragoste și prețuire reciprocă între preoți și credincioși; am făcut ceea ce ne-ați învățat în acești ani: să ne iubim unii pe alții și să fim o familie; răsplata este să rămâneți cu noi duhovnici și sprijin spiritual; să avem încă mulți ani momente ca cel de aseară; să ne trăiți și să ne călăuziți în continuare; mulțumim lui Dumnezeu că v-a scos în calea noastră; a fost divin, a fost frumos și o trăire sufletească deosebită; aseară a coborât Duhul Sfânt peste noi toți.

Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate!

Preot Teodor Munzer

 

 

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2803911