"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

Slujire ortodoxă în Catacombele din Roma

Mare bucurie pentru credincioșii din Roma și zona Lazio!

Astăzi, 1 noiembrie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie în Catacombele din Roma.

Părintele Protoiereu Ciprian Baltag de la Parohia Înălțarea Sfintei Cruci din Roma, Protopopiatul Lazio I, alături de un sobor de 12 preoți, între care și Părintele Lect. Dr. Zaharia Matei de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, împreună cu mai bine de 200 de credincioși din mai multe parohii din Roma și zona Lazio, s-au întâlnit pentru a sluji Dumnezeiasca Liturghie în Catacombele Sfintei Domitila din Roma.

Slujba a fost precedată de o vizită a catacombelor, care au luat ființă pe un teren dăruit Bisericii creștine din Roma de către Flavia Domitila în secolul I. Complexul, care se întinde pe o lungime de 17 kilometri și pe patru niveluri subterane, a fost săpat de-a lungul mai multor secole pentru a adăposti atât mormintele mai multor mucenici, cât și cele ale creștinilor primelor veacuri (aproximativ 150.000 de morminte).

După încheierea vizitei, preoții și credincioșii s-au oprit în Basilica subterană dedicată Sfinților Martiri Nereu și Achilin și Sfintei Petronila, fiica Sfântului Apostol Petru, basilică ce a fost zidită de Sfântul Ierarh Damasie, Episcopul Romei (366-384) pe mormintele acestor mucenici.

În timpul Dumnezeieștii Liturghii, la momentul rânduit, au fost pomeniți toți sfinții mucenici de la Roma, cunoscuți cu numele din Calendarul Bisericii Ortodoxe.

Slavă lui Dumnezeu Celui minunat întru Sfinți și multă binecuvântare iubitorilor de mucenici!

 

 

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2836307