"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

Parohia Ortodoxă Alcamo la ceas aniversar | PS Atanasie de Bogdania a slujit Dumnezeiasca Liturghie

 

 

Credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Leon al Cataniei” – Alcamo, din Protopopiatul Ortodox Român Sicilia, au participat duminică, 3 noiembrie 2019, la slujba de binecuvântare a lucrărilor de înfrumusețare săvârşite în Biserica „San Vito”. Aceasta aparţine comunităţii ortodoxe româneşti din Alcamo, care a aniversat cu acest prilej zece ani de la înfiinţare. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în mijlocul credincioşilor a poposit Preasfinţitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania. Ierarhul, alături de un sobor de preoţi, a binecuvântat lucrările de înnoire ale locașului de cult și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.

Înainte de Dumnezeiasca Liturghie, s-a dat citire Însemnării special alcătuită pentru acest moment aniversar.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania le-a dăruit celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. „Bogatul moare și este îngropat, pe când despre Lazăr nu ni se precizează că ar fi fost îngropat, ci este purtat de îngeri în sânul lui Avraam. Prezența lui Avraam în această pildă nu este deloc întâmplătoare, Avraam fiind la rândul său, în lumea aceasta, un om foarte bogat, tată la multor neamuri, cum ne spune și numele său. Însă Avraam nu a iubit bogăția cea materială și trecătoare, ci adevărata lui bogăție a fost iubirea de Dumnezeu și mila, milă pe care o sesizăm atunci când îl numește fiu pe acest bogat nemilostiv”.

Preasfinția Sa a completat că „nu pentru bogăția lui a pierdut Raiul acest bogat din Evanghelie, ci pentru păcatul nesimțirii, căci s-a dovedit insensibil la suferința săracului bolnav de la poarta sa. Tocmai pentru acest fapt, bogatul își pierde identitatea în Împărăția lui Dumnezeu, pe când săracul, prin suferința lui, își câștigă identitatea de moștenitor al Împărăției Cerurilor, de aceea Mântuitorul îi dă un nume săracului Lazăr, îl recunoaște ca moștenitor al iubirii Sale. Bogatul își trăiește celebritatea în această lume, însă o pierde pentru veșnicie, pe când săracul Lazăr se chinuie în lumea aceasta, dar devine celebru pentru veșnicie”.

La momentul potrivit, pentru bogata activitate pastoral-misionară, Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania a acordat rangul de iconom Preacucernicului Părinte Paroh Petru Tărăboi. De asemenea, a binecuvântat doi enoriaşi ca paraclisieri (Constantin Ciprian Ursachi şi Silviu Marian Drangă). Apoi, ierarhul a citit mesajul transmis de către Preasfinţitul Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu prilejul împlinirii a unui deceniu de la înfiinţarea Parohiei Ortodoxe Române Alcamo. În acelaşi context, Preasfințitul Atanasie a oferit Consiliului și Comitetului parohial o Gramată Episcopală, în semn de mulţumire pentru toată jertfa depusă în cei zece ani de existenţă.

Preacucernicul Părinte Paroh Petru Tărăboi a mulţumit tuturor celor prezenţi şi celor ce au fost alături de Parohia Ortodoxă Română Alcamo în ultimul deceniu, amintindu-i pe Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, pe Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, pe Preacucernicii Părinți Ciprian Munteanu şi Daniel Băcăuanu, care au slujit în această parohie cu multă râvnă şi au fost alături de enoriaşii acesteia, și pe Preacucernicul Părinte Protopop Nicolae Chilcos. Un gând de mulțumire a fost îndreptat și către Excelenţa Sa, Monsenior Pietro Maria Fragnelli, Episcop Catolic de Trapani, care în urmă cu zece ani a oferit acest spaţiu de slujire pentru comunitatea ortodoxă românească din Alcamo.

 

 

 

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2836307