"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

Săptămâna Misiunii în EORI

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei în perioada 03 – 10 noiembrie se desfășoară evenimente legate de misiunea de astăzi a Bisericii. Vorbim de o săptămână de evenimente dedicate atât preoților, cât și credincioșilor.

Părinții care ne vor vorbi despre necesitatea și modurile prezenței preotului și a credincioșilor în parohii sunt și din țară și din diaspora. Astfel, din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale îl vom asculta pe părintele Răzvan Ionescu de la Paris – care își va desfășura activitatea în Lombardia, Liguria și o parte din Emilia Romagna. Părintele Răzvan Barbu din Anglia va vorbi în Piemonte. Din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei îi găzduim pe părinții Alexandru Titorencu care va fi prezent în Puglia Basilicata, Vasile Pop care se va găsi în Sicilia, și preacuviosul Siluan Sandor care va merge în Calabria. Din capitala Moldovei îi vom ospita pe preacuviosul arhimandrit Nicodim Petre care va fi prezent în Triveneto și o parte din Emilia Romagna, și pe preacucernicul diacon Adrin Sorin Mihalache care va desfășura activități în Zona de Centru a Italiei.

Noi, părinții, așezăm nevoință lângă nevoință și jertfă lângă jertfă pentru a reuși să închegăm cât mai bine unitatea dintre creștinii parohiilor noastre, căci pentru ei am fost dăruiți cu taina preoției. A fi un mirean conștient de sine și de harul sfântului Duh pe care l-am primit în Taina Botezului, înseamnă a ne simți mădulare vii și lucrătoare în Biserică, a sluji pe cei neputincioși și a osteni la mântuirea fraților care nu simt bucuria Învierii. Cu aceste simțăminte noi așezăm în centrul vieții patorale din Săptămâna misiunii din teren persoana mireanului, a credinciosului din orice parohie a Episcopiei pe care îl căutăm să-l hrănim cu merindele Împărăției. Căutăm să-l recuperăm din excesele consumului de tehnologie și să-l rupem din mrejele lumii, pentru a-i arăta icoana Domnului sau care este țelul vieții sale. Și mare bucurie este acolo unde omul este miluit de Domnul și harul Sfântului Duh devine foc mistuitor în inima sa.

Săptămâna Misiunii din acest an continuă activitățile din anii precedenți, întrucât nu suntem pentru prima dată la un eveniment de acest gen. Înțelegem că, deși contextul în care trăim este unul specific lumii seculare apusene, totuși aceasta nu schimbă major felul de a înțelege sau de a trăi a creștinului ortodox din Italia. De aceea, ne folosim de metode clasice de a transmite câte ceva din bogăția pe care o are tezaurul Bisericii Ortodoxe. Astfel, invitații vor conferenția, vor susține ateliere și seminarii, vor lansa cărți și chiar vor desfășura activități cu tinerii. Orice activitate va fi precedată de rugăciuni, precum: Taina Sfântului Maslu, Acatiste, Vecernii.

Între temele pe care părinții invitați le vor trata, enumerăm: „Formarea caracterului tinerilor. Provocarea societății contemporane” (pr. Liviu Barbu), „Sfințirea vieții prin lectură, rugăciune și participare la viața Bisericii” (pr. Liviu Barbu), „Dimensiunea întreită a slujirii preoțești în Diaspora” (pr. Liviu Barbu), „Fecundația artificială; Metode (Fiv, Gift) – viziune ortodoxă. Avortul, avortul terapeutic (sarcini ectopice)” (pr. Iulian Titorencu); „Planificarea familială; concepția vs anticoncepția / miracolul vieții” (pr. Iulian Titorencu); „Bioetica și Teologia Morală; fundamente / câmp de acțiune” (pr. Iulian Titorencu); „Paternitate / maternitate responsabilă; Iubirea solidă / lichidă – fundamentul vieții de cuplu” (pr. Iulian Titorencu); Embrionul uman (Dialogul matern – embrionar) – Menstruația (păcat sau nu)” (pr. Iulian Titorencu); „Satul românesc între secularizare și modernism. Posibile recuperări ale valorilor tradiționale românești” (Pr. Răzvan Ionescu); „Misiunea mirenilor” (pr. Răzvan Ionescu); „Internetul – libertate sau sclavie” (pr. Răzvan Ionescu); „Folosirea argumentului național în Misiunea Bisericii Ortodoxe Române” (pr. Răzvan Ionescu); „Oferta Bisericii pentru contemporaneitate” (pr. Răzvan Ionescu); „Viața interioară și bruiajele lumii de azi; O radiografie științifică și spirituală; Despre zgomotele vieții cotidiene; (Adrian Sorin Mihalache); „Mamă, tată, eu cresc, voi ce faceți? Reflecții filocalice și câteva date recente Din neuroștiințe despre educația și formarea copiilor” (Adrian Sorin Mihalache), etc.

Credem că râvna și slujirea arhiereilor noștri în a recupera pe tot omul este simțită de fiecare dintre noi, părinți și mireni, și este continuată conștiincios de fiecare. Mântuirea noastră se lucrează acum și aici prin tot ceea ce se propun de către Departamnetele Episcopiei Ortodoxe.

Cu frățească dragoste și prețuire,

Pr. Cristian Prilipceanu

Coordonatorul Departamentului Misiunii din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

 

Zonele conferințelor cu afișele aferente

 

Triveneto

Puglia-Basilicata

Piemonte

Lombardia

Liguria - Emilia Romagna I

Lazio - Campania

Emilia Romagna II

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2836307