"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

FURIA și CALMUL- atelier  pentru credincioșii din Como

Cu binecuvântarea Părinților noștri episcopi și datorită strădaniei parintelui nostru, Cristian Prilipceanu, la inceputul aceste luni,  l- am avut ca și invitat în cadrul comunității noastre, pe diaconul Adrian Sorin Mihalache- cadru didactic al Facultății de Teologie din Iași , dar și un cunoscut moderator de seminarii experențiale.

Ideea acestor întâlniri a apărut în 2016, când am conștientizat necesitatea unei formări continue în cadrul parohiei noastre. Modalitatea de desfășurare a acestor ateliere este una inedită pentru o persoană care frecventează biserica iar intervențiile interactive, exercițiile, sarcinile propuse, studiile de caz și lucrul în echipă, contribuie decisiv la crearea unui ambient plăcut, prietenos, care invită participanții la introspecție.

Pe parcursul mai multor sesiuni am învățat ce se întâmplă când mă controlează furia, cum imi sunt afectate emoțiile, cum am un control cognitiv scăzut, pierzând flexibilitatea în gândire iar câmpul vizual mi se îngustează. Atunci când suntem stăpâniți de nervozitate, avem o anumită rigiditate corporală și adoptăm posturi închise. Descoperirile științifice din domeniul medical întăresc prin studii că mânia slăbește sistemul imunitar, fiind cel mai mare rău pe care ni- l putem face. De ce totuși ne înfuriem? Adesea spunem că ceilalți sunt cauza tulburărilor ce ne împresoară: că sunt răi, mincinoși, mândri, neloiali etc. Adevărul este că noi vrem să controlăm situațiile, când gândim în acest mod. Stresul și oboseala sunt cauze importante care amplifică impulsivitatea. Cum aș putea totuși să mă schimb? Cultivând metacogniția. Mai concret: să vorbesc despre asta cu prietenii, familiarii, eventual cerându- mi iertare pentru anumite episoade în care am manifestat agresivitate, să mă cert în scaunul spovedaniei, să citesc despre asta.  Schimbând modul de a gândi , de a acționa și de a simți, încep să fiu mai supărat pe mine însumi și mai puțin pe cei ce mă înconjoară. O expirare puțin prelungită contribuie la o stare de liniștire. Societatea actuală i- a luat omului posibilitatea de a avea activități care să îl calmeze, lucru destul de dăunător deoarece ne putem induce o stare de calm prin corp. Viteza ne alimentează lipsa de răbdare iar personalitatea dopaminenergică nu este capabilă de calm. S- a discutat și despre ce semnifică o conștientizare a corpului, despre postura in biserică, amintindu- se că dacă ne atingem trupul ( prin împreunarea mâinilor sau prin punerea mâinii în dreptul inimii- așa cum ne apare pictat, Sfântul Serafim de Sarov­) se crește starea de concentrare, implicit de conștientizare de sine.

Cu toții trebuie să avem clar în minte: că altă metodă de a schimba oamenii, în afara dragostei, nu este. Iubirea și angajarea într- un „război” pe termen îndelungat. Avem comun cu animalele mânia și pofta. Furia ne fură atenția , nereușind să mă concentrez nici la mine, nici la celălalt. Trebuie să scap de amintiri ( care pot deveni factor perturbator, deoarece la mânie ne amintim doar răul), de prejudecăți, de obsesii și văicăreli, de comportamente opoziționale și dependențe dacă vreau să îmi anihilez stările de agitație. Însuși felul nostru de a vorbi, ne indică starea noastră interioară. Tonul vocii și  ritmul prin care vorbesc, mă calmează atât pe mine, cât și pe celălalt. Starea de rugăciune ne ajută la instaurarea unui ritm respiratoriu mai lent ( cu aproximativ 2000 de respirații mai puține pe zi). Cuvintele Mântuitorului “Învățați de la Mine că sunt blând și smerit cu inima”, ar trebui să le avem bine întipărite în minte și în suflete. Reușesc să mă schimb doar dacă încep să lucrez și asupra adâncimilor- experiențele neconștientizate ale corpului: cum conduc, cum mănânc, cum merg, cum vorbesc etc. Dispozițiile noastre negative  pot strica totul, însă rugăciunea multă reușește să le schimbe.

Să ne detașăm de sentimentele de control și să avem răbdare, considerând că fiecare  e diferit. Din păcate ne- am dezvoltat un factor cognitiv de speriat în ceea ce privește judecarea aproapelui, de aceea trebuie să ne educăm mintea să nu gândească altceva decât ce este folositor iar atunci când dorim să transmitem ceva, să ne cercetăm cu atenție starea lăuntrică. Dacă vom considera că neputința ori neștiința pot fi cauzele pentru care semenul nostru ne- a nedreptățit, mult mai ușor ne va fi să ne înfrânăm mânia.

Încheiem cu un text al Sfantului Isaac Sirul, aducând slavă Tatălui Ceresc și multumindu- i Sfântului nostru drag, Grigorie Palama, pentru bucuria acestor întâlniri, care sunt hrană pentru sufletele tuturor participanților.

„Fii pașnic și smerit ca să- i găsești pe toți prieteni! Împrejurările exterioare se schimbă o data cu lucrarea inimii, după cum e îndreptată: spre bine sau spre ispite.”

 

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2836307