"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

Părintele Arhidiacon Sorin Mihalache a conferenţiat în parohia Borghesiana (Roma VIII)

Marţi, în data de 5 noiembrie 2019, părintele arhidiacon lect. univ. dr. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii ieşene, a susţinut, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, conferinţa intitulată: "Mamă, tată, eu cresc, voi ce faceţi?". Evenimentul s-a desfăşurat în parohia "Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou" Borghesiana (Roma VIII), păstorită de părintele protopop Nicolae Strugaru (Lazio III). Alături de cei trei protopopi ai regiunii Lazio şi preoţii din vecinătate, la eveniment au participat şi credincioşi ai parohiei, sau români din Roma şi împrejurimi.

Om cu calităţi interdisciplinare, profesor, fondator de revistă şi autorul mai multor lucrări de specialitate, părintele profesor a radiografiat, în debutul evenimentului, criza societăţii actuale, evidenţiind principalele provocări cu care se confruntă părinţii de astăzi în relaţia cu copiii lor şi în procesul de educare al acestora. Apoi, referindu-se la modul în care regimul de viaţă adesea dezordonat şi supraaglomerat al părinţilor şi copiilor din ziua de astăzi produce adesea o îndepărtare ce poate avea rezultate dezastruoase asupra celor din urmă, părintele a accentuat faptul că: "Atunci când simţim că pierdem controlul asupra noastră, asupra celor dragi, e nevoie să intensificăm viaţa spirituală, care presupune rugăciune şi sfat".

Părintele Sorin Mihalache a propus apoi o abordare educaţională centrată pe trei aspecte importante, respectiv: ataşamentul, încurajarea şi participarea la experienţe de calitate, oferind referinţe şi ilustraţii bogate pentru fiecare dintre cele trei aspecte aduse în discuţie. Interacţiunea empatică a constituit unul dintre punctele importante ale expunerii, conferenţiarulevidenţiind rolul pe care unor aspecte de comunicare paraverbală, precum îmbrăţişarea, îl pot avea în educaţia şi formarea tinerilor. Folosind aspecte din literatura de specialitate (cu precădere din arealul psihologic), a vorbit apoi despre importanţa încurajării în viaţa tinerilor, insistând asupra faptului că e de recomandat să "nu se laude rezultatele şi munca" şi aducând în discuţie aspecte precum "vocea interioară", care se formează în copilărie şi se amprentează asupra evoluţiei ca adult.

"Noi ca părinţi murim şi copiii noştri duc coroana sau zeghea, cătuşele sau cheile, multă vreme după ce noi nu mai suntem"!,a arătat dânsul, insistând asupra necesităţii unei abordări responsabile a educaţiei şi a gestionării relaţiei, adesea tensionate, dintre generaţii.

În încheierea prezentării, părintele a evidenţiat rolul jucat de experienţele de calitate, cu valoare pedagogică incontestabilă, în dezvoltarea tinerilor şi adolescenţilor şi a vorbit despre modul în care, prezentate sub forma jocului, ar putea fi receptate mult mai uşor de aceştia.

Evenimentul a continuat apoi cu un dialog cu publicul, aspecte precum coerciţia, comunicarea cu adolescenţii în situaţii de criză sau recuperarea unor derapaje emoţionale şi modalităţile de depăşire ale carenţelor în comunicarea părinte-copil fiind dezvoltate la solicitarea auditoriului.

Manifestarea, la care au participat peste 150 de persoane, face parte din ciclul de conferinţe desfăşurate în cadrul "Săptămânii misiunii", cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, de către părintele arhid. lect. univ. dr. Sorin Mihalache pe meleaguri italiene.

            A consemnat,

pr. dr. Maxim Morariu

 

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2836306