"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)

Conferința semestrială a preoților din zona de Centru a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Cu ajutorul Domnului, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, marți, 3 decembrie 2019, la Centrul Eparhial de la Roma a avut loc Conferința semestrială a preoților din zona de centru a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Evenimentul găzduit de Centrul Eparhial a debutat cu o conferință susținută de Preacucernicul Părinte Iustin Androne de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino II, intitulată „Tălmăcirea vechilor Cazanii – temelie a conștiinței de credință și neam în timpul păstoriei patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”. Tematica conferinței este încadrată în ansamblul specificului comemorativ al acestui an în Patriarhia Română, dedicat vrednicilor de pomenire, Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, alături de traducătorii de cărți bisericești. Preacucernicul Părinte Iustin, vorbind despre traducătorii de cărți bisericești, amintit că aceștia sunt „ctitori de limbă românească liturgică, începând cu diaconul Coresi, prin activitatea sa de la Târgoviște, în Țara Românească, continuată cu mult succes la Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din Șcheii Brașovului, apoi cu toți reprezentanții de seamă ai bisericii din zona Moldovei, precum ierarhul Dosoftei, toți aceștia au contribuit la ceea ce noi astăzi trăim în biserica noastră, rugându-ne în aceeași limbă pe care o și vorbim”.

A doua parte a întâlnirii s-a bucurat de o conferință duhovnicească susținută de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, urmată de o sesiune de discuții pe teme pastorale cu preoții prezenți la întâlnire. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a amintit clericilor prezenți că „pastorația și catehizarea credincioșilor începe cu propria catehizare, cu propria pocăință, cu propria întâlnire cu Hristos. Preoția nu este un serviciu, ea este misiune și slujire, a lui Dumnezeu și a oamenilor, deopotrivă; de aceea, fiecare cleric trebuie să se raporteze, în tot ceea ce împlinește în câmp pastoral, la Cel care i-a dăruit Harul ca să lucreze sufletele credincioșilor”. Preasfinția Sa a completat, între alte aspecte, faptul că „preotul este chemat să împlinească, dincolo de ascultarea de ierarhul care i-a încredințat misiunea, în primul rând ascultare de Cel care L-a trimis la propovăduire, având ca sprijin, ca reper ascultarea deplină a Fiului față de Tatăl, o ascultare în care Hristos îmbrățișează de pe Cruce întreaga făptură. Toți ar trebui să cerem sfătuire duhovnicească, ca să evităm ceea ce Adam și Eva nu au făcut. Și astfel, în ascultare și în lipsa judecății aproapelui, vom dobândi mare har și bucurie de la Domnul”.

Cuvântul Preasfințitului Părinte Episcop Siluan a fost urmat de o sesiune de dialog împreună cu preoții prezenți, în care s-au lămurit anumite aspecte din experiența pastoral-misionară din viața parohiilor. În același cadru, Preasfinția Sa a îndemnat la sporirea activității liturgice, pastorale și sociale în viața eparhiei, îndemnându-i pe clericii din Lazio să sprijine un proiect social aflat în construcție, prin înființarea Casei „Sfântului Gheorghe” de la Genzano di Roma, unde va funcționa un centru de primire a persoanelor care întâmpină dificultăți în această zonă a Italiei.

La final, Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania a anunțat un eveniment important ce va avea loc în ziua de 22 ianuarie a anului viitor, prin săvârșirea slujbei Acatistului Sfântului Apostol Timotei la Basilica „San Paolo” din Roma, chiar în ziua prăznuirii Sfântului. Acest moment liturgic este prilejuit de poposirea în luna ianuarie a Moaștelor Sfântului Apostol Timotei în Basilica „San Paolo”.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2997268