"Io vi do un nuovo comandamento: che vi amiate gli uni gli altri. Come io vi ho amati, anche voi amatevi gli uni gli altri." (Giovanni 13, 34)


1 Decembrie sărbătorit în Sicilia la Catania

În duminica a 16 a după Rusalii, credincioșii ortodocși români au trăit bucuria prăznuirii Zilei Naționale, fiind 1 decembrie.
Cu acest prilej enoriașii din Catania și-au îndreptat pașii spre sfântul lăcaș - singurul petec de pământ românesc din diaspora - Biserica Ortodoxă Română.
Ei s-au întors din alergătura de toată săptămâna, din lupta de zi cu zi, pentru o pâine mai bună, dar și un colț mai aproape de rai, s-au întors în sfârșit acasă, locul în care se întâlnesc prin slujba preotului la Sfânta Liturghie, cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Măicuța Sa și cu toți sfinții.
Tot aici s-au întâlnit în rugăciune cu moșii și strămoșii lor, ce fac parte din Biserica biruitoare.
Duminică ei au venit din dragoste, credință și dor după tradițiile și datinile de acasă, din România, mai ales pentru că trăiesc la 3000 de km depărtare.
La slujba Sfintei Liturghii s-au aflat alături de ei și excelențele lor doamna consul Carmen Liliana Iacob și domnul Ioan Iacob consul la Catania.
Cu toții s-au rugat pentru sănătate, ajutor și spor de la bunul Dumnezeu.
Majoritatea participanților copii, tineri și părinți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, fiind pregătiți prin post, rugăciune și Sfânta Spovedanie.

Te deum-ul săvârșit în cinstea Zilei Naționale, a adus un pios omagiu eroilor ce și au dat viața pentru apărarea gliei strămoșești, cu nădejdea că Domnul și Dumnezeul nostru nu-i va părăsi pe români nici de acum încolo.

În partea a doua a zilei, credincioșii în frunte cu reprezentanții statului și ai Bisericii române, au mers în procesiune cu steagul tricolor lung de 10 m, în piața din fața bisericii.
Bătrâni, tineri și copii intonând imnul de stat au pășit cu emoție în curtea bisericii, unde au sărbătorit Ziua României.
Steaguri tricolore, covoare românești tradiționale, căsuțe țărănești realizate de copii, costume populare și multă voioșie, toate acestea au creat o atmosferă festivă, așa cum e frumos pentru o zi de mare sărbătoare.
În cuvântul său, părintele a impulsionat credincioșii pentru a prăznui cum se cuvine Ziua Națională, dar mai ales pentru a trăi creștinește fiecare zi a vieții lor.

Părintele paroh Mihai Gabriel Ichim a pregătit o expoziție intitulată ”DE STRAJĂ LA HOTARUL ȚĂRII”, expoziție cu 5 hărți în format de 1 m fiecare, cu hotarele românești așa cum au fost stabilite de-a lungul timpului, în urma celor mai importante evenimente istorice.
Fiecare român ce le-a privit, a observat cum glia strămoșească a fost atât de dureros ciuntită, cum dorul românilor din Basarabia, a rămas nestins până azi, în dorința de a se uni cu patria mumă - România.
Încheind manifestările Anului omagial al satului românesc enoriașii au putut admira expoziția cu cele 80 de fotografii cu bisericile din satele lor din România, biserici în care au fost botezați, biserici în care au primit Taina cununiei, biserici în care și-au botezat la rândul lor copiii... biserici în care și-au prohodit bunicii și părinții... biserici ce au rămas în inimile lor, biserici ce acum, prin fotografii, împodobesc locașul sfânt din Catania.

Apoi au recitat versuri închinate casei părintești, cu întregul alai ai copilăriei, cu mama cea iubitoare și tatăl cel harnic, cu viile, holdele, câmpurile, munții și văile împodobite de râuri și izvoare.
Toate lăsate în urma automobilului cu care au plecat, din fereastra căruia se vedea, din ce în ce mai mică, o făptura cu mâna ridicată, și odată cu ea un râu de lacrimi ce unește cele două inimi, a celui care a rămas și a celui care a plecat, neștiind când și... dacă se vor mai întâlni vreodată...
Cu toții au vărsat lacrimi de dor pentru toți părinții și frații pe care i-au lăsat, odată cu gospodăriile de acasă.
Și copiii de la școala parohială îndrumați de profesoara de religie, preoteasa Geta Ichim, au pregătit timp de 2 săptămâni, o expoziție cu căsuțe de lemn, expoziție intitulată ”SATUL ROMÂNESC LEAGĂN ȘI CÂNT”.
Nu au lipsit copăceii din hârtie ce le-au amintit de cireșii și merii de la bunici, și căluții, purceii, găinile și rațele din plastic, ce le-au adus amintiri din ograda din România, pe care o doresc atât de mult aici în Sicilia.

Spectacolul ”ROMÂNIA - TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR” s-a încheiat cu un montaj de poezii istorice, în care copiii ce învață în limba italiană au rostit numele voievozilor și eroilor neamului românesc: Burebista, Decebal, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza sau Ferdinand, nume istorice, care au iscat multă emoție în sufletele celor prezenți.
În final cântecele patriotice au trezit mult curaj, multă demnitate, în inimile tuturor, au întărit hotărârea de a rămâne români în suflet și simțiri, oriunde ar trăi pe acest pământ.
Gospodinele au pregătit o masă îmbelșugată de post, cu bucuria dezlegării la pește, așa cum indică calendarul ortodox.
Cele trei torturi împodobite cu atâta dragoste, în culorile tricolorului au adus multă încântare, și chiar dacă nu aveau ouă, lapte sau unt, au fost la fel de bune.
Toate acestea au arătat că românii trăiesc românește chiar departe de țară, poartă costumul național cu mândrie la sărbători, recită poezii istorice și cântă melodii patriotice, își educă copiii pentru a păstra tradițiile, cultura și credința ortodoxă, chiar dacă trăiesc în Sicilia.
Cu drag am ascultat la final, drept concluzie, cântecul pregătit de copii români din Catania, care vorbesc și învață în limba italiană:
”Mult e dulce și frumoasă
limba ce-o vorbim.
Altă limbă armonioasă.
Ca ea nu găsim.
Românașul o iubește
Ca sufletul său
Vorbiți, scrieți românește
pentru Dumnezeu.
Limba, ţara, vorbe sfinte
La strămoşi erau;
Vorbiţi, scrieţi româneşte,
pentru Dumnezeu!”


A consemnat preoteasa Geta Ichim

 

 

 

Portalul EORI

Ricerca

{{#image}}
{{/image}}
{{text}} {{subtext}}

5X1000

 

 
 

Calendario ortodosso

 

Apostolia

Reportage EORI

 
 

Buona parola

Numero di visitatori

2993659